След пробива на срещата за постигане на мир в Либия в Берлин, европейските външни министри обсъждат възможна мисия, която да следи за прилагане на договореното.

Лидерите на страните, които подкрепят силите на генерал Халифа Хафтар и тези, на страната на Правителство на националното съгласие, се споразумяха по общо 54 точки.

Най-важните сред договореностите са: спиране на огъня, прекратяване на всякаква военна подкрепа за двете страни и спазване на оръжейното ембарго.

Европейските външни министри обмислят възстановяването на военноморската операция "София" в Средиземно море, но този път с нова задача.

„Най-важното, което трябва да се направи, е бързо да организираме мисия, която да съблюдава спазването на оръжейното ембарго“, заяви българският външен министър Екатерина Захариева.

„Най-важната цел е тези, които осигуряваха войници и оръжие на воюващи фракции,  да спрат тази подкрепа. Така  воюващите страни могат да бъдат принудени да седнат на масата за преговори“, категоричен е германският външен министър Хайко Маас.