Разследващите от съвместната комисия на ООН и ОЗХО, която трябва да определи извършителите на химическата атака в Сирия на 4 април, са подложени на силен политически натиск, оплака се снощи главният докладчик Едмонд Мулет.

След заседание при закрити врати на Съвета за сигурност на ООН, Мулет се оплака, че „обстановката е силно политизирана” и заинтересовани страни се опитват да повлияят на работата на комисията.

„За нещастие постоянно получаваме преки и непреки послания от няколко страни, които ни казват как да си вършим работата”, заяви той пред медиите. „Някои са много ясни и ни казват, че ако не си вършим работата според техните желания, няма да приемат заключенията ни”, добави той.

Според някои дипломати натискът идва от Русия. Мулет обаче подчерта, че „посланията идват отвсякъде”, намеквайки, че и някои западни страни оказват натиск.

„Натискът идва от повече от един и по-малко от 20 източника, но това въпреки всичко са множество заинтересувани страни”, обясни той.

Мулет уточни, че посланието му към Съвета за сигурност е било „оставете ни да си вършим работата”.

„Имаме високо професионален екип. Правим го по независим начин, обективно, безпристрастно, и ще представим резултатите си през октомври”.

Атаката над Идлиб от 4 април, за която се смята, че е извършена с химически оръжия, доведе до ответни мерки от страна на Съединените щати, които дни по-късно бомбардираха военна база в Сирия.