Поне седем души бяха убити, а 23 бяха ранени при атентат с кола-бомба на пазар в Багдад, съобщиха местните власти. Експлозията станала на пазар за мобилни телефони в квартал „Хюсейниех” в източната част на иракската столица, предаде АФП.

Броят на жертвите на насилието в Ирак от вторник насам нарасна до 125 загинали и 268 ранени, повечето от които пострадаха при инциденти, свързани с протестите на сунитите срещу шиитския премиер Нури ал-Малики.

Това е най-кървавото насилие от началото на протестите срещу Малики през декември в населените предимно със сунити провинции в северната част на страната. Протестиращите искат оставката му и края на маргинализирането им заради религиозната им принадлежност.

Това е поредният кървав инцидент в страната от вчера, когато при сблъсъците между силите за сигурност и протестиращите в Хувейджа загинаха 53 души. Те предизвикаха ответните мерки на въоръжени мъже, които организираха серия от атентати срещу силите за сигурност, отнели живота на 27 души.

Още 15 души загинаха при други атаки, които не са свързани с протестите. Днес 23 души бяха убити, от които 19 при атентати, извършени в отговор на сблъсъците в Хувейджа. Още 15 души загинаха при други нападения.

Насилието се прибавя към тежката политическа криза, в която изпадна страната от няколко месеца насам, и към кървавите атентати, извършени от сунитските екстремистки групировки срещу символите на държавата и на шиитската общност.