Може ли при ваксинация срещу COVID-19 първата и втората доза от препарата да са на различни производители, както и колко ефективна би била подобна практика? Това ще се опитат да разберат британски учени от Консорциума за оценка на имунизационния график.

Ако отговорът е положителен ще се осигури по-голяма гъвкавост при имунизирането и няма да се прекъсва процесът при евентуална липса на ваксини от конкретна фирма, пишат от Би Би Си.

Учените смятат, че миксирането на ваксини не трябва да е опасно, като дори може да се повиши процентът на ефикасност.  

Идеята за миксиране на препарати не е нова. При клинични проучвания на ваксините за ебола е изпробван подобен подход и той се е оказал успешен, като ефективността е била увеличена. В изследването на британските учени ще участват над 800 доброволци на възраст над 50 г.

Те ще получат „коктейл“ – едната доза ще бъде на „Пфайзер“/„Бионтех“, а другата - на „АстраЗенека“. Интервалът между поставянето на двата препарата ще бъде между 4 и 12 седмици. 

При одобрение на други ваксини от регулаторите на Острова, те също ще бъдат приложени към проучването. 

Здравните власти във Великобритания уточняват, че клиничните тестове ще струват около 7 млн. паунда на хазната, като резултати не се чакат преди лятото.

На този фон, Световната здравна организация ще осигури над 330 млн. ваксини срещу COVID-19 до юни. Доставките са по програмата КОВАКС за глобален достъп до препаратите, ще започнат в края на този месец и ще обхванат близо 150 държави.