Ударът по Световния търговски център е един от най-кървавите терористични актове в човешката история и със сигурност е един от най-смаразяващите визуално. Как обаче се е случил?

Четири пътнически боинга са похитени във въздуха. Целта е да бъдат превърнати в гигантски управляеми ракети срещу знакови сгради в Ню Йорк и Вашингтон.

Първият авиолайнер се врязва в Северната кула на Световния търговски център четвърт час преди 9 ч. сутринта. 17 от 50-те хиляди души, които работят в двете сгради, вече са в офисите си.

Специалистите от университета „Пърдю“ в Индиана години по-късно създават компютърна симулация, която доказва, че силата на удара и енергията от взрива на самолетното гориво са били достатъчни, за да предизвикат рухването на двата 110-етажните небостъргача, като по този начин опровергават многото конспиративни теории.

След като терористите повалиха кулите близнаци, символ на американската икономическа мощ, в съседство е издигнат новият Световен търговски център - сега той е най-високата сграда в Западното полукълбо.

"Кота нула", както става известно мястото на трагедията, отваря отново за посетители на десетата годишнина от атентатите - сега там е разположен Националният мемориал и музей на 11 септември.