С възкачването на трона в живота на новия крал на Великобритания настъпват много промени. На 21-годишна възраст на специална церемония Чарлз официално получава отличителните знаци като принц на Уелс.

В британската история се разписва като престолонаследника, който чака най-дълго, за да стане крал.

„Имаме монарх, който поема трона на 73-годишна възраст. Безспорно той не е в първа младост, но това, което ще видим срещу този аргумент, са повече от 50 години опит на световната сцена. Той се е срещал от Уинстън Чърчил, с всеки следващ премиер на Великобритания и с много от световните лидери. Това е опит, който той ще може да предаде“, обясни Джулиян Пейн - бивш съветник по комуникации на принц Чарлз.

От малък Чарлз се увлича по изкуството.

„Музиката определено беше любовта на принц Чарлз, но и театъра. Има прекрасна негова снимка в ролята му на Макбет в училищно представление“, казва Лиза Кер - директор на училището „Гордонстоун“.

Чарлз следва археология, антропология и история в университета в Кембридж.  Преминава военно обучение към военноморските сили и военновъздушните сили и специално обучение за пилотиране на хеликоптер.

С пищна сватба в Лондон Чарлз сключва брак с лейди Даяна Спенсър. Бракът им продължава 15 години и е съпътстван от много катаклизми в отношенията им. Трагичната смърт на принцесата през 1997 г. при автомобилната катастрофа в Париж бележи живота на кралското семейство.

Голямата любов на Чарлз остава Камила Паркър-Боулс, с която сключват брак през 2005 г. 

Като принц Чарлз бе активен с публичните изяви, защита на обществени каузи и активна благотворителна дейност.

Вече като монарх изявите на Чарлз III ще са строго съобразени с протокола, за да няма неволни грешки като изпуснатата фраза за фоторепортерите.

Новият крал обаче наруши протокола още на първата си официална проява.

Монархът вече няма да има паспорт. Ще трябва да се лиши и от шофьорска книжка.