През седмицата почина създателят на първия антивирусен софтуер в света Джон Макафи. Той беше открит мъртъв в испански затвор, скоро след като съдът разреши екстрадицията му в Съединените щати по дело за данъчни измами.

Всъщност, животът на компютърния инженер Джон Макафи е толкова разнообразен, колкото и компютърните вируси в интернет. С появата на първите зловредни софтуери, Макафи осъзнава нуждата от програма за тяхното противодействие.

Още преди 30 години един българин пожелава да работи за компютърния специалист. Д-р Веселин Бончев е компютърен вирусолог и е един от първите българи, занимаващи се в тази област.

Снимка: btvnovinite.bg

"Самият Макафи хората често го описват като гений на сигурността. Това не е така. Той дори не е толкова техничен. Той беше предприемач и умееше да хваща възможността, когато я усети. Негови бяха идеите и капитала, но не и самото изпълнение", сподели д-р Бончев пред bTV.

През годините той изпраща на Макафи описания на вирусите, които е намирал в България и често създавани у нас. "Навремето в България се правеха много вируси и редица от тях бяха много хитро написани", допълни Бончев. 

Той дори кандидатства за работа при Джон Макафи, когато решава да прави аспирантура в САЩ: "Понеже това е доста скъпо удоволствие. Бях започнал да търся възможност дали мога да работя някъде, за да се издържам.И му бях задал въпроса „Можеш ли да ме вземеш на работа?“. Той ми беше пратил едно писмо с отговор "Мислим, че вие сте шпионин на КГБ или ГРУ и не може да работите при нас", коментира българинът.

Бончев описва Макафи като ексцентричен човек, който е обичал да се хвали. Сред колегите си обаче не е бил особено почитан: "Професионалните вирусолози не го обичаха много. Много от нас му се присмивахме, защото знаехме, че той не е техничен човек", споделя компютърният вирусолог.

Снимка: Getty Images

Макафи излиза от компютърния свят през 1994 г. След това се занимава с редица дейности сред които производство на антибиотици и инвестиции в криптовалута.

Софтуерният специалист дори се кандидатира на последните два избора за президент на Съединените щати: „Ще спечеля тези избори по начин, за който никой не е и мечтал. Защото ще използвам технологията, на която съм майстор", изтъкна Макафи през 2015 г. 

Веселин Бончев разказва, че един първите разрушителни вируси, с които се е срещал е бил създаден от българин - т.нар. "Мрачен отмъстител".

Снимка: btvnovinite.bg

"Това, което този вирус правеше, е по случайно време и на случайни места замазваше диска в даден сектор и така удряше случайни файлове", разказа българинът. 

В момента той работи в Българската академия на науките. Там се създават т.нар "хънипотове" - програми, които привличат хакерите. Чрез тях експертите събират информация кой ни атакува и какво се опитва да направи.

За ескперта е хубаво в училище да се изучава киберсигурността - как да си пазим личните данни и да се предпазим от зловредните софтуери - така, както Джон Макафи е замислил преди 30 години.