Безпрецедентна по мащаб кибератака порази голяма част от продуктопроводите за доставка на бензин, дизел и керосин в САЩ, съобщават световните агенции. Хакерите поискаха откуп за близо 100 гигабайта поверителна информация на най-голямата фирма в сектора в страната и тя се принуди да изключи системите си.

И към момента повечето тръби не работят, още от днес цените на горивата скочиха и се организира алтернативен транспорт с цистерни. Опасенията са, че ако проблемът не бъде разрешен в следващите часове, може да се стигне до недостиг в ред големи градове като Ню Йорк.

Какво се случи

„Колониъл Пайплайн“ отговарят за транспорта на 2,5 млн. барела горива на ден на Източния бряг. Тя е била ударена от хакерската група „ДаркСайд“ още в петък, при което е била задигната фирмена информация, а някои компютри и сървъри – „заключени“ срещу откуп. За да ограничат щетите, от компанията са се принудили да спрат работата на всички продуктопроводи.

Някои от периферните трасета заработиха в понеделник, но все още главните тръбопроводи са извън строя. Наложи се властите да приемат извънредни правила, за да се улесни транспортът на горива по суша. Така водачите на цистерни в 18 щата ще имат право на допълнителни работни часове.

Според експерти се очаква още от днес цените на горивата да скочат с 2-3%, но при забавяне след вторник може да се стигне до истински ефект на доминото чак до Ню Йорк – и то в момент, в който страната се опитва да се възстанови от поредната вълна на коронавируса.

Как са действали хакерите

Смята се, че промените в работната среда заради коронавируса са помогнали на хакерите – използвани са недобре защитени вътрешни машини с дистанционен достъп, предназначени по принцип за служители, работещи от домовете си.

Анализаторът Джеймс Чапъл коментира пред Би Би Си, че „ДаркСайд“ вероятно идват от рускоговоряща държава, защото се вижда, че внимателно избягват целите в ОНД. В акциите си те подхождат изключително професионално, като подробно информират жертвите си за компрометираната информация, начините за плащане на откупа и т.н.

Продължава разследването на кибератаката с участието на властите и независими експерти.