Паролите за над 3,2 млрд. имейл адреса бяха пуснати за свободно сваляне от хакер в най-големия известен до момента теч на лични данни, съобщават специализирани медии. Засегнати са потребители от цял свят.

Т.нар „Компилация от много пробиви“ в голямата си част съдържа в голямата си част вече публични пробиви в сигурността на различни платформи, но в случая всичко е събрано на едно място и е лесно да се търси в масива.

Компилацията се появява на 2 февруари в хакерски форум, като даже авторът ѝ посочва, че няма почти нищо ново. Проверка на bTV показва, че има данни и за български мейл адреси. В повечето случаи става дума за пощи, използвани за регистрация в различни хакнати сайтове, от които след това са били източени. Няма категорични данни, че български мейл доставчик е бил обект на атака.

Можете по безопасен начин да проверите дали ваши данни са част от публикуваното на този адрес.

Ако се окаже, че вашият електронен адрес е компрометиран, веднага сменете неговата парола и се уверете, че не я ползвате никъде другаде – особено в комбинация с „пробитата“ поща. Паролите е добре да съдържат малки и големи букви, цифри и специални символи и да не се повтарят.

За повечето хора това е трудно и води до масова употреба на слаби пароли или до преупотреба на една и съща на много места. Това е риск, защото даже много силна парола може да „изтече“ при кибератака срещу незащитен сайт и след това хакерите със сигурност ще пробват да „отключат“ много други места с нея.

Затова и най-доброто решение е програма за управление на паролите. Тя генерира невъзможни за отгатване комбинации, пази ги в криптиран вид и автоматично ги поставя при влизане в съответния сайт, като същевременно също е достатъчно защитена.