Изказване на американския президент Доналд Тръмп в „Туитър” роди спекулации за скорошни ракетни удари по Сирия.

Според експерти някои от мишените се намират в самия център на столицата Дамаск.

Съединените щати ще опитат да разрушат цялата военна инфраструктура на сирийската армия и с ракетните удари да осакатят военната мощ на Башар Асад.

Според мнозина експерти американците ще унищожат военното летище Дамир, откъдето са излетели машините, нанесли предполагаемата химическа атака преди дни.
Мишени ще са още няколко летища край Хомс и Дамаск.

Сред евентуалните цели са обекти и в столицата Дамаск. Това са президентският дворец и централата на военното разузнаване, което се намира в центъра на града.  

Твърде вероятно е американските удари да бъдат придружени от въздушни атаки на Израел. Очаква се силите на Тел Авив да бомбардират десетките позиции на Хизбула в региона.

Вероятно американските сили ще бъдат подкрепени от Великобритания, Франция, Саудитска Арабия и Израел. Експертите са на мнение обаче, че именно Тел Авив  ще играе ключова роля с официална военна намеса в Сирия.

„Основната битка не е Русия – САЩ, едва ли ще видим реална конфронтация между руски и американски военни. Реалната битка е между Израел и Иран. Иран в момента е основният враг и на Израел, и на САЩ, не е Русия”, коментира Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи.

Керемедчиев е на мнение, че Съединените щати са загубили лостовете за влияние в Сирия, след оттеглянето си преди няколко години. Затова и съюзът Русия, Иран и Турция трудно може да бъде разбит на този етап.
Конфликтът крие глобални рискове при ескалация, смята Йордан Харизанов, доскорошен инспектор по ядрено оръжие към ООН.

„Най-големият риск в момента е разногласия между командващите или някой да вземе еднолично решение или най-страшното е да не се договорят президентите на САЩ, Русия. Турция и Израел имат интерес само да гледат”, смята Харизанов.

Сегашната ситуация много наподобява на Карибската криза в началото на 60-те, когато светът бе на прага на нова световна война, твърди Харизанов.