Ограничаване на достъпа на източноевропейци до трудовия пазар е една от мерките, за които се споразумяха управляващите в Австрия социалдемократи и техните коалиционни партньори от набиращата популярност крайно дясна Народна партия, съобщават световните агенции. С подписването на нов пакт от 35 страници страната трябва да излезе от политическата криза.

Безработицата в страната расте, но все още е относително ниска – 5,9 на сто. По-рано през този месец канцлерът социалист Кристиан Керн предложи да се върне действалата до 2011 г. система, при която местните кандидати за работа се ползват с преференция пред чужденците.

Не е ясно обаче какви са шансовете Брюксел да се примири с подобно нарушение на основополагащото право за свободно придвижване на работници в общността.

На този фон левицата получава в новия коалиционен пакт обещание за минимална заплата от 1500 евро, по-добре регламентирано гъвкаво работно време, 20 000 субсидирани работни места, безплатни лаптопи и таблети в училищата, както и квоти за жени в надзорните съвети на фирмите.

Крайната десница пък издейства забрана на религиозното облекло и демонстрацията на всякакви символи, свързани с вярата на публични места.