КНДР изстреля нова ракета рано тази сутрин местно време, която прелетя над северния японски остров Хокайдо и падна в Тихия океан, на 2000 км източно от нос Еримо.

Жителите на Североизточна Япония бяха призовани да потърсят укритие в здрави сгради и подземия.

Няма данни обаче каквито и да било части от ракетата да са паднали на японска територия, нито за щети по морски съдове, съобщи генералният секретар на японското правителството Йошихиде Суга.

Това е шестият път, когато Пхенян изстрелва ракети над японска територия.

Тя вероятно е прелетяла 3700 км и е достигнала височина 770 км, уточнява агенция Йонхап, цитирана от ТАСС.

Американската администрация призовава Русия и Китай да вземат конкретни мерки, за да покажат на КНДР нетърпимостта си към тези безразсъдни изстрелвания на ракети, заяви държавният секретар Рекс Тилърсън.

От негова гледна точка новият „провокативен ракетен пуск” на Северна Корея означава, че японският народ за втори път през последните седмици е бил подложен на заплаха.

„Тези продължаващи провокации само задълбочават икономическата изолация на Северна Корея”, подчерта Тилърсън.

Япония няма да толерира опасните действия на Северна Корея, които застрашават световния мир, заяви японският премиер Шиндзо Абе.

Министерството на външните работи на Южна Корея също категорично осъди ракетния опит, наричайки го сериозен акт на предизвикателство, който застрашава международния мир и сигурност, информира Ройтерс.

Ведомството отбелязва, че страната е напълно подготвена да отговори на всяка заплаха от Севера.

В отговор на изстрелването южнокорейските военни днес са провели учение с използване на балистична ракета, която е прелетяла разстояние, равняващо се на това до международното летище на Пхенян – Сунан, откъдето бе извършено севернокорейското изстрелване, информира ТАСС.

Поредното ракетно изпитание на Северна Корея е заплаха за съседните страни, за региона и за цялата международна общност, се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. По нейните думи Пхенян е нарушил международните си задължения и трябва да прекрати провокациите и ядрената си и ракетната си програма незабавно.

Могерини отбелязва, че ЕС подготвя собствени санкции срещу Пхенян и ще ускори подготовката след снощното ракетно изпитание.

Върховният представител отчита, че досега международната общност е показала сдържаност и изразява надеждата това да продължи.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг написа в „Туитър“, че поредният ракетен опит на Северна Корея е ново нарушение на резолюциите на ООН и заплаха за мира и сигурността по света. По неговите думи тези действия изискват световен отговор.

Германското правителство „осъжда по най-категоричен начин последното ракетно изпитание на Северна Корея“, каза правителствен говорител на редовен брифинг.

Френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли заяви в ефира на радио „Юроп 1“, че първата важна задача сега е да се приложат действително санкциите, приети единодушно от Съвета за сигурност на ООН. „Застрашена е не само сигурността на този регион от света, но и международната сигурност и Европа, защото севернокорейците ни направиха един вид демонстрация, че Европа също е потенциално в обсега на техните ракети“, подчерта министърката.

Британският премиер Тереза Мей „е възмутена от продължаващите безразсъдни провокативни действия на Северна Корея и категорично осъжда незаконните опити на режима“, заяви неин говорител, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, каза, че Русия е дълбоко обезпокоена от „провокативните ракетни изпитания, които водят до нарастване на напрежението“ и осъжда тези действия, предаде ТАСС.

Китай „се противопоставя на нарушаването от страна на Северна Корея на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН“, заяви говорителката на китайското външно министерство Хуа Чунин. Тя призова никоя страна да не предприема действия, които може да възпламенят ситуацията.