В Албания днес ще се състоят парламентарни избори, смятани за ключови за европейското бъдеще на страната. След последните избори през 2009 г. Албания изпадна в политическа криза, защото опозиционните социалисти не признаха изборните резултати, припомня БТА. Два пъти досега Брюксел отказва да даде на страната статут на кандидат за членство в ЕС.

Ръководителят на мисията на ЕС в Тирана Еторе Секи подчерта, че тези избори, които трябва да се проведат в съответствие с европейските стандарти, са "ключови" за Албания.

Главните съперници са на политическата сцена от 20 години - това са дясната коалиция около премиера Сали Бериша и лявата коалиция около лидера на социалистите и бивш кмет на Тирана Еди Рама. И двете партии се обявяват за членство в ЕС и за оздравяване на рухналата икономика.

Според най-новите анкети, които в Албания не са смятани за особено достоверни, социалистите имат преднина от седем процента. Право на глас имат 3.2 милиона избиратели, които ще изберат 140 депутати по пропорционалната система. Около 3000 наблюдатели ще следят изборите, чиито първи резултати се очакват в понеделник.

Анализаторите изразяват опасения, че ще се появят проблеми при преброяването на гласовете. Много ще зависи от начина, по който партиите ще контролират резултатите и изборния процес, каза за "Франс прес" анализаторът Лютви Дервиши.

По време на кампанията Еди Рама (49), който не се съмнява в победата си в неделя, вече предупреди за възможни нередности и посочи, че от Демократическата партия купуват гласове. Той предупреди и че върху държавните служители се оказва натиск, а медиите са пристрастни.

"Опозицията вече намира оправдания за изборното си поражение", изрази увереност премиерът Бериша (69). Той е доминираща фигура в албанската политика от падането на комунизма. По време на кампанията Бериша обеща увеличение на заплатите и пенсиите с шест процента.

Според официалните данни, безработицата в Албания е 13%, но опозицията твърди, че в най-бедните райони тя надхвърля 40%.