"Изявлението на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за готовността му да приеме Финландия и Швеция в Алианса е безцеремонен опит за оказване на натиск върху политиката на държави, приятелски настроени към Русия", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от “Российская газета“.

„Убедени сме, че в сегашните бурни времена извънблоковият статут е най-ефективният начин държавите да гарантират своята сигурност“, добави министърът.

Лавров за пореден път подчерта, че дневният ред на преговорите между Москва и НАТО за гаранции за сигурност е формулиран много ясно.

Според външния министър един от стълбовете на инициативата на Руската федерация е изтеглянето на чужди сили, техника и въоръжение от територията на страни, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Те включват и България и Румъния.

Срещата в Женева

Снимка: iStock

На ключова среща за Украйна в Женева днес външният министър на Русия и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъдиха кризата.

Преди нея Лавров заяви, че не очаква пробив, но очаква отговори на руските предложения за гаранции за сигурност.

Срещата се случва на фона на опасенията на Украйна и западните й съюзници, че Русия е струпала близо 100 000 войници на украинската граница. Москва отрича, че подготвя нова военна офанзива, но отправи искания към Запада и предупреди, че може да предприеме неназовани военни действия при несъгласие от западните държави.

Москва настоява, че няма намерение да напада Украйна, но иска "железни" правни гаранции срещу разширяването на НАТО. Миналата седмица представителите на САЩ и НАТО отказаха дори да го обсъждат, пише Би Би Си.

Кремъл очакваше писмен отговор на исканията си тази седмица, но държавният секретар на САЩ Блинкен ще пристигне за среща със Сергей Лавров без него. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви вчера, че Москва би била доволна и от отговор през следващата седмица.

За какво настоява Москва?

Русия и САЩ все още не могат да постигнат съгласие дори по самата тема на преговорите. През декември руското външно министерство публикува проектодоговори със САЩ и НАТО и поиска спешен отговор на тях. Те предлагат:

  • Отхвърляне на разширяването на НАТО на изток;
  • Отказ от приемане на бившите съветски републики в Алианса и от всякакво военно сътрудничество с тях;
  • Връщане на войските на НАТО на позициите от 1997 г. - преди присъединяването на 14 държави от Централна и Източна Европа към Алианса.

Вашингтон и Брюксел отказват да обсъждат тези искания като противоречащи на Хартата на НАТО, която съдържа принципа на "отворените врати".

По-рано днес стана ясно, че Русия иска изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния като част от предложенията си за гаранции за сигурността.

Какво искат САЩ и НАТО?

От своя страна САЩ и НАТО искат да обсъдят с Русия мерки за глобалната сигурност:

  • Ограничаване на въоръженията;
  • Връщане към Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие;
  • Контрол на ученията и изтеглянето им от границите на Русия и страните от НАТО;
  • Повишаване на мерките за прозрачност, избягване на инциденти и др.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!