За по-малко от година ваксините срещу COVID-19 преминаха от чертожната дъска на големите фармацевтични компании към спасяването на човешки животи по целия свят. Но продължаващата пандемия изисква спешно разширяване на световния капацитет за производство им.

Много страни вече разполагат с необходимите умения и технологии за създаване на тези препарати, но все още съществуват правни ограничения, които не им позволяват да започнат производство извън фармацевтичните дружества, притежаващи съответните патенти.

Патентите са необходим инструмент за закрила на интелектуалната собственост. При сегашните обстоятелства, обаче, експерти твърдят, че развиващите се страни са блокирани от производството на така нужните препарати в името на по-голяма печалба за производителите.

Снимка: iStock

Възможно ли е патентната защита да отпадне?

Споразумението ТРИПС на Световната търговска организация (СТО) предвижда различни механизми, които да позволят на държавите да ограничат патентните права при извънредни здравни ситуации, пише Дойче Веле.

На последната среща на съвета на СТО Индия и Южна Африка подадоха молба за отмяна на патентната защита върху оборудването, лекарствата и ваксините срещу COVID-19, докато в света не се постигне колективен имунитет. Надеждата им e така да могат да бъдат произведени повече ваксини, които бързо да бъдат разпределени.

Южна Африка заявява, че настоящата система TRIPS не работи, посочвайки неспособността да се осигурят животоспасяващи лекарства по време на пандемията от ХИВ, която е струвала поне 11 милиона човешки живота в Африка, пише Ройтерс.

Над 100 държави подкрепят инициативата, но САЩ, Япония, Великобритания, Канада, Швейцария, а и ЕС са категорично против.

Европейската комисия дори предупреждава, че „подобни извънредни правила застрашават публично-частните партньорства, благодарение на които разработването на ваксините изобщо стана възможно”.

Предложението ще улесни трансфера на технологии, така че медицинските продукти в борбата срещу COVID-19 да могат да се произвеждат бързо и достъпно от производителите по целия свят, заявява неправителствената организация „Хюмън райтс уотч”.

„Можем да сложим край на пандемията само ако правителствата изпълнят задълженията си за правата на човека и гарантират, че онези, които имат най-голяма нужда от животоспасяващи ваксини, няма да бъдат изоставени“, добави Тамарин Нелсън, съветник на „Амнести Интернешенъл”.

Здравният експерт Щефан Ексо-Крайшер посочва, че именно премахването на патентните монополи върху лекарствата за СПИН е спасило живота на милиони хора, заразени с ХИВ.

Снимка: iStock

Да преглътнеш загубата на приходи в името на спасени човешки животи

Експерти заявяват, че богатите страни просто „предпазват големите фармацевтични компании от потенциална загуба на печалба, въпреки че правителствата на същите тези страни допринасят щедро за научноизследователска и развойна дейност”, пише списанието "Форин полиси".

Подобни разногласия могат да доведат до отпадане на предложението. 

Според генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала „ваксинационният национализъм трябва да бъде овладян, за да се преодолее пандемията. Трябва да се избягва феномена, при който богатите държави ваксинират населението си, а бедните страни трябва да чакат”, съобщава Би Би Си.

Думите й идват на фона на това, че през последните седмици няколко държави се опитаха да блокират износа си на ваксини.

До момента са ваксинирани около 5% от населението на света и една трета от тях живеят в САЩ, сочат данни на  Ню Йорк Таймс.

За експертите в областта на здравеопазването проблемът е, че дори вирусът да бъде победен в богатите нации, продължаващата му устойчивост в развиващите се страни може да доведе до по-опасни мутации, които да предизвикат нови огнища на зараза.

Изследователи изчисляват, че разходите за световната икономика в следствие на неравномерното разпределение на ваксините могат да достигнат 9 трилиона долара.