Клиничните изпитвания на ваксината срещу COVID-19 "Спутник лайт" са завършени, а документите за регистрацията й са подготвени. Това заяви днес руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко по време на съвещание при руския президент Владимир Путин, посветено на ваксинацията срещу коронавируса, цитиран от ТАСС.

"Завършихме клиничните изпитвания на ваксината "Спутник лайт" и сега документите са готови за регистрацията й", каза министърът.

Началото на клиничните изпитвания на новата еднодозова ваксина "Спутник лайт" започнаха на 27 февруари в Москва, припомня ТАСС.

Представители на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) ще посетят Русия на 10 април, заяви днес здравният министър Мурашко, цитиран от Ройтерс.

ЕАЛ започна процедура за пазарно одобрение на руската ваксина "Спутник V" по-рано този месец. Служител на агенцията призова страните-членки да се въздържат от одобрение на руската ваксина на национално ниво, преди европейският регулатор да даде становището си по процедурата.

Междувременно остров Мавриций стана 55-ата страна, одобрила използването на ваксината "Спутник V", съобщи Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ).

Фондът заяви, че регистрацията на препарата в Мавриций е станала в рамките на ускорена процедура. "С това ваксината "Спутник V" е одобрена вече в държави с общо население над 1,4 милиарда души", се посочва в изявлението на фонда.