"През следващите 20 години климатът в Румъния ще бъде подобен на този в Гърция и ще преминем през дълги периоди на гореща вълна с много екстремни метеорологични явления, които ще генерират промени в цялото румънско общество.

Възможно е плодовете, с които сме израснали, да намалеят, предлагайки перспектива за култивиране на нови сортове растения”. Това коментира в интервю за „Диджи24“ румънският министър на околната среда Мирча Фекет.

Той засегна и темата за опустиняването в южната част на страната.

“Ако не се намесим бързо - залесяването е един от изпитаните инструменти, рискуваме районът да се превърне в малка пустиня Сахара”, предупреждава  министърът, цитиран от БТА.

Само в Долж над 100 000 хектара са подложени на засушаване. Това е област, известна като "Олтения Сахара" - триъгълникът на картата между Крайова, Калафат и Корабия. Според румънските специалисти дюните напредват всяка година с хиляда хектара.

Основната причина за това рядко явление е обезлесяването на горските пояси, които спират ефектите от безводието. Но ако през 1970 г. горите са покривали 12% от площта на окръг Долж, сега те заемат само 7% и цифрата продължава да намалява, информира „Диджи24“, като се позовава на данни на Националната агенция по метеорология.  

Междувременно странно метеорологично явление се наблюдаваше тази сутрин в района на Констанца в Румъния. Гъста мъгла обхвана няколко курорта, а снимките бяха заснети от камери за наблюдение, монтирани на няколко плажа.

Видимостта е толкова ниска, че на места едва може да се различи нещо на няколко метра напред. Беше издаден жълт код, а румънската полиция обърна внимание, че на магистралата, която свързва Констанца с Букурещ, видимостта е под 200 метра. Според специалистите феноменът се дължи на това, че морската вода се е охладила и тъй като въздухът е много горещ, се е образувал конденз. 

Заради тропическа въздушна маса от Северна Африка днес оранжев код за жега е в сила за Букурещ, Кришана, Банат и южната половина на Олтения и Мунтения. Очаква се температурите да достигнат 41 градуса на сянка. Топлинният дискомфорт ще бъде висок, а индексът на температурата и влажността ще надхвърли критичния праг от 80 единици, предупреждават експертите. 

Жегата наложи спешни мерки за животните в зоологическата градина на Букурещ.

„Правим им чайове, даваме им замразени плодове и замразено месо, постоянно пълним легени с вода. За птиците имаме водопръскачки”, коментира за Аджепрес директорът на зоологическата градина Анкуца Елена Опря. Някои зони са покрити с камуфлажно платно. 

Горещината ограничи и пътния трафик. До 20 ч. днес е забранено движението на моторни превозни средства с разрешена максимална маса над 7,5 тона по всички републикански и скоростни пътища, както и по магистралите в окръзите Арад, Бихор, Караш Северин, Кълъраш, Долж, Гюргево, Яломица, Илфов, Мехединц, Олт, Телеорман и Тимиш.