Китайски учени клонираха полицейско куче с надеждата, че програмата им ще намали времето и разходите за обучение, съобщи агенция „Ройтерс“, позовавайки се на китайски държавни медии.

Учените са кръстили четириногия клонинг Кунсюн и го определят като „кучешкия еквивалент на Шерлок Холмс“.

Той е генетично копие на друго полицейско куче, уточнява „Ройтерс”.

В научната програма участват биотехнологичната компания „Сайноджийн“  и Селскостопанският университет на провинция Юнан. Тя е подкрепена от Министерството на обществената сигурност.

Снимка: Reuters

„Сайноджийн“ се надява, че клонирането на голям брой полицейски кучета ще намали значително периода за подготовка, подчертава заместник-генералният мениджър на компанията Джао Дзиенпин, цитиран от държавния вестник „Глобал таймс”.  Все пак той  добавя, че разходите по клонирането остават значително препятствие.

3-месечният Кунсюн ще бъде подложен на усилени тренировки, включващи откриване на наркотици, контрол на масови безредици и търсене на улики. Очаква се на възраст от около 10 месеца той вече да бъде напълно обучено полицейско куче, допълва „Ройтерс“.

За сравнение, обучението на едно обикновено куче отнема около 5 години и струва около 500 000 юана (66 хил. евро), без това да има гаранции за успех, добавя експерт от Селскостопанския университет на Юнан, цитиран от „Ройтерс”. Учените не споменават колко струва едно клонирано куче.

Първото куче-клонинг в света е създадено в Южна Корея през 2005 година. Две години по-късно страната започва да използва клонирани животни от породата лабрадор ретривър в митниците за откриване на наркотици.