Австралийски военноморски водолази са ранени след „небезопасен и непрофесионален“ сблъсък с китайски военен кораб.

Действащият министър-председател Ричард Марлс заяви, че австралийското правителство е изразило „сериозна загриженост“ пред китайските служители, след като тяхната фрегата се натъкна на разрушител на Народната освободителна армия на Китай.

Фрегата се намирала в международни води в изключителната икономическа зона на Япония и била на път към пристанище, когато рибарски мрежи се оплели около витлата на кораба.

Корабът спрял, за да могат военноморските водолази да изчистят мрежите. Докато се провеждала операцията по гмуркане, китайски разрушител се приближил до фрегатата. Австралийците казали на китайците, че провеждат операция и поискали военният кораб да стои настрана.

Китайският кораб получил съобщението, но се приближил още повече и след това бил засечен да работи със своя монтиран на корпуса сонар, което представлявало риск за безопасността на австралийските водолази.

„Гмуркачите претърпели леки наранявания, вероятно защото били подложени на сонарните импулси“, каза Марлс. „Това е небезопасно и непрофесионално поведение“, каза добави той.

„Австралия очаква всички страни, включително Китай, да управляват армията си по професионален и безопасен начин“, посочи Марлс.

„Отбранителните сили от десетилетия извършват наблюдение в региона и го правят в съответствие с международното право“, категоричен бе действащият министър-председател.

Високите нива на сонарните импулси могат да предизвикат замаяност, увреждане на слуха или наранявания на други органи, в зависимост от честотата и интензивността, посочват от медицинския консултативен комитет по гмуркане на Обединеното кралство.