Фалшив швейцарски експерт на име Уилсън Едуардс е бил създаден от потребители в Китай с една единствена цел – да убеждава света, че Съединените щати се опитват да обвинят Китай за пандемията от COVID-19, сочи разследване на социалната мрежа „Фейсбук“.

Уилсън Едуардс се представя за биолог онлайн. Дезинформацията от този профил се е разпространявала от 24 юли до 10 август тази година, като много от историите ставали популярни в социалните мрежи. Те били публикувани и в китайски медии.

Чак на 10 август профилът на Уилсън Едуардс е изтрит, след като „Фейсбук“ поискали верификация на съществуването му от посолството на Швейцария в Пекин. Оттам потвърдили, че такъв човек не съществува.

Профилът бил създаден само 12 часа преди да започне да публикува дезинформация във „Фейсбук“ и „Туитър“. Според фалшивия биолог СЗО и различни учени се оплаквали от натиск от страна на Щатите относно плановете на Организация да разследва произхода на вируса.

„Разследването ни показа, че почти цялата информация от Уилсън Едуардс на платформата ни не е истинска. Тя е продукт на многобройна операция, която се управлява от Китай“, посочват от социалната мрежа.

Според „Фейсбук“ това е първият случай, в който те откриват подобна организация в социалната мрежа.

„В разпространението на новините са включени и голям брой държавни служители на Китай, които да се опитат да разпространят дезинформацията допълнително“, казват от „Фейсбук“.

Данните за разследването стават ясни в критичен момент за социалния гигант, докато от всички страни валят обвинения, че мрежата вреди на обществото.