Китай одобри за пръв път лекарство срещу COVID-19, което се случва на фона на нов епидемичен скок, информира „Франс прес“.

Лечебният препарат е предназначен за пациенти, заразени с вируса, и цели да се избегнат тежки усложнения.

Страната, в която за първи път се появи новия коронавирус през 2019 г. в град Ухан, почти изкорени заразата чрез радикални мерки.

Китай не е одобрил нито една чуждестранна ваксина, но заявява, че е имунизирал над 70% от населението с препарати местно производство.

През последните месеци обаче на места в страната се образуват нови огнища. Националната агенция по лекарствата съобщи вчера, че "по спешност е одобрила" китайска терапия срещу COVID-19 с моноклонални антитела. Те се свързват със спайк протеина на вируса и намаляват способността му да прониква в човешки клетки.

Антителата се вливат в организма чрез инжекции или системи; разработени са съвместно от университета Цинхуа в Пекин, една от болниците в южния град Шънчжън и компанията Brii Biosciences.

Лечението позволява да се намалят хоспитализациите и смъртните случаи сред пациентите с отслабен организъм с 80 на сто, показват клиничните изпитания според университета Цинхуа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!