В Китай започнаха тържествата по повод 70-годишнината от идването на власт на комунистическия режим и създаването на народната република.

В чест на юбилея на площад „Тянанмън” бяха изстреляни 70 топовни залпа. Оттам преминаха 15 хиляди военнослужещи, 580 единици военна техника и 160 самолета.

 

Снимка: Reuters

Показани бяха последните военни технологии на страната – танкове, хеликоптери и дори най-новата междуконтинентална балистична ракета. В тържествата се включиха и 100 хиляди цивилни. 

Китайският премиер Ли Къцян официално обяви началото на тържествата, след което последва изпълнение на националния химн на страната.

След това президентът Си Дзинпин произнесе реч, в която изтъкна, че нищо не може да разклати устоите на великата китайска нация и да попречи на китайския народ да върви напред.

Снимка: Reuters

Тържествата се провеждат в присъствието на над 6 хил. зрители. Властите изпратиха 115 автобуса и 20 бусчета, които да осигурят организираното извозване на посетителите.

Пищният парад обаче беше засенчен от нови ожесточени сблъсъци в Хонконг. Хиляди излязоха по улиците и бяха разпръснати със сълзотворен газ и водни оръдия.

Протестът за пръв път взе и жертва – демонстрант беше прострелян от полицията.