Китайският президент Си Дзинпин призова за въвеждането на нов глобален механизъм, при който ще се използва система със специални QR кодове при международните пътувания. Тези кодове ще използват, за да се установява здравния статус на пътниците, но призивът му предизвика притеснение у наблюдатели за човешки права, пише Би Би Си.

Си Дзинпин направи коментара си по време на онлайн събрание на G20. По думите му кодовете ще бъдат като здравен сертификат, който показва какви са резултатите от последните ни тестове за коронавирус. Дзинпин не коментира как точно тази система ще работи и доколко ще прилича на вече съществуващите приложения за проследяване на болни в Китай.

„Надяваме се повече държави да се включат в този нов механизъм“, коментира той.

В Китай подобна система за пътуване беше въведена още през февруари. QR кодът представлява нещо като светофар – при зелен статус, човек може да пътува без ограничение, при оранжев или червен е нужна карантина. Кодовете се генерират както от данните на самите потребители, така и от въведени от здравните власти.

Предложението на Си Дзинпин не беше прието добре от наблюдателите за човешки права. В туит изпълнителният директор на „Хюман райтс уоч“ Кенет Рот коментира, че подобна система за пътуване е Троянски кон.

„Първоначалният фокус върху здравето на пътуващите спокойно може да се измести към политически мониторинг и шпионаж“, коментира той.

Подобни системи с QR идентификация се използват на много места по света. В Австралия например такава е въведена за проследяване на контактни лица на болни от COVID-19.