Китайският авиоконструктор AVIC (China Aviation Industry Corporation) разкри днес първият си щурмови хеликоптер собствена разработка, който ще бъде директен конкурент на американските Apache AH-64 и руските Ми-28.

Създаден ексклузивно за борба с танкове, WZ-10 или „Огнената гръмотевица” е бил представен днес на световното авио-изложение в китайския град Дзухай, където според агенция Синхуа „присъствали 30 чуждестранни военни делегации.

Англоезичното издание China Daily цитира думите на Ву Ксимин, китайски експерт и един от създателите на хеликоптера, според когото апарата е директен конкурент на американските и руските машини от същия клас.

Друг местен специалист твърди, че WZ-10 е много по-лесен за управление и по-маневрен на ниска височина отколкото американския Apache AH-64, но няма неговата огнева мощ и двигателна сила.

Изложението в Дзухай е възможността Китай да демонстрира амбициите си в областта на въоръжаването, припомнят международните наблюдатели. Очакванията от тазгодишното са да бъде показан и изтребител ново поколение, китайска разработка и безпилотен самолет.