Китайските власти обявиха днес, че са изпреварили САЩ ЕС като основна дестинация на износа на продукти, произведени в Китай, заради рецесията в Еврозоната, съобщава Ройтерс.

„Европейският съюз беше на първо място, сега са САЩ”, цитира агенцията думите на говорителя на китайското министерство на търговията Шен Данянг. Според него на трето място по износ на китайска продукция застават страните от Югоизточна Азия (АСЕАН), изпреварвайки Япония, която е на четвърта позиция.

Говорителят не е дал конкретни цифри, но според данни на китайските митници, износът от Китай за САЩ за периода януари-октомври тази година, възлиза на 289,3 млрд. долара, докато този от Китай за ЕС се равнява на 276,8 млрд. долара за същия период.

Общият обем на стокообменът между Китай и ЕС остава по-висок, отколкото този със САЩ, тъй като Пекин внася повече европейски отколкото американски стоки.

„Еврозоната влиза във втора рецесия”, допълва още Шен Данянг, отчитайки негативният ръст в ЕС за трето поредно тримесечие, допълва Ройтерс.