Трябва да махнем езика на омразата от македонските учебници, не трябва да има само обещания, а да видим вкарване на общите успехи на историческата комисия в реалните учебници в бившата югорепублика. Това заяви пред журналисти в Скопие премиерът Кирил Петков, който се видя с управляващите в Северна Македония.

„Тези хора (историците) трябва да се срещат един път на месец, няма как да направим прогрес, ако нямаме свършена работа. Който има против подобни срещи, лично аз и Димитър Ковачевски ще реагираме, ако има подобни случаи“, подчерта министър-председателят. Така и едно от първите общи действия в комисията ще е именно да бъдат представени въпросите, по които е постигнат коненсус.

Той беше категоричен, че негативните исторически факти не трябва да се игнорират, но трябва да се прави ясна разлика между, например, фашисткия режим, и българската националност, а не да се обвързват двете в учебниците.

Като един от реалните резултати от днешната среща Петков посочи нотата, с която официално Скопие подчертава, че с името "Северна Македония" няма териториални претенции. По думите му това е "първа позитивна стъпка" в двустранните отношения от две години.

Обсъждана е и друга ключова тема – правата на македонските българи. „Правата на човека в Северна Македония и липсата на всякаква дискриминация са основен приоритет в нашите работни срещи. Това ще е основополагащ начин да сме сигурни, че няма македонци с българско самосъзнание, които да се чувстват застрашени от дискриминация“, подчерта Петков. Той посочи, че македонският му колега лично се е ангажирал да реагира при вандалски акции срещу офиса на БТА в Скопие.

С президента Стево Пендаровски не е обсъждана анонсираната и след това отложена среща с нерегистрираната партия ОМО „Илинден Пирин“. Според Петков общото послание е, че „всички групи от двете страни на границата, които се опитват да направят стрес в новия подход, трябва да бъдат лимитирани. Трябва да имаме общи успехи, а не някакви групи да трупат политически дивиденти“.

По думите му "фалшиви новини" са били информациите, че в САЩ се говори за санкции срещу България заради ветото. На Балканите все някоя велика сила ни е виновна или очакваме от нея помощ, сега обаче трябва да разчитаме на себе си, категоричен беше премиерът.

Партньорство за общи цели

Освен историците, в конкретен календар са сложени и предстоящите срещи на експерти от двете страни в още 4 работни групи, като всяка седмица по една от тях ще провежда заседание, стана ясно от думите на Кирил Петков.

Той обясни, че вече има конкретни идеи по линия на Коридор №8, включително за жп връзка София – Скопие: „Факт е, че е просто немислимо да сме в XXI век и да няма железница между двете столици, това трябва да остане като пример за лошо управление“.

Значително по-голям напредък има за авиолиния по същото направление. Петков заяви, че в рамките на 30 дни ще има конкретика, а до 60 се надява вече да започне да лети самолет. Той призна, че вероятно в началото ще има подпомагане на маршрута, но целта ще е да се изработи бизнес модел, който да го направи „независим от политиците“. Вариант е линията да се ползва не само от бизнес и правителствени делегации, но и от туристи, които използват общи пакети.

Отново до около два месеца Скопие ще изпрати нов посланик в София, е заявил на Кирил Петков македонският президент. Премиерът очерта профила му: „Проактивен, млад, бизнес фокусиран“.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!