Европейската интеграция на страните от Западните Балкани, включително на Република Северна Македония, е основен външнополитически приоритет за България, като очакваме от нашите най-близки съседи открит и пълноценен диалог за повишаване на взаимното доверие.

Това каза министърът на външните работи Теодора Генчовска, която се срещна с колегата си Буяр Османи в Скопие в рамките на посещението на официалната делегация, водена от министър-председателя Кирил Петков.

Българската позиция е ясна и бе препотвърдена на Консултативния съвет по национална сигурност - за да подкрепим началото на преговори на Република Северна Македония с ЕС, страната ни се нуждае от конкретни резултати и гаранции за трайното и необратимо изпълнение на Договора от 2017 г., както и за спазване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание.

"За нас е от ключово значение да се прекрати говорът на омразата, като разчитаме на Вашата помощ правата на българите, които живеят в Република Северна Македония, да бъдат защитени в рамките на конституционния и правов ред в страната", подчерта външният ни министър.

В рамките на разговора бяха обсъдени конкретни стъпки в развитието на бъдещия диалог, като министър Генчовска подчерта значението на директната комуникация. Важен компонент е парламентарното измерение и взаимодействие между двете държави, изтъкна тя.

Снимка: БГНЕС

Външният ни министър подчерта като важен и позитивен сигнал в диалога изпращането на нота от страна на Република Северна Македония до държавите - членки на ООН, относно употребата на краткото име на държавата, която бе дългоочаквана от България стъпка.

От своя страна Буяр Османи увери, че в негово лице България има приятел и подчерта, че след разговора с министър Генчовска е по-голям оптимист. Той заяви, че очаква до 25 януари 2022 г. да бъдат дефинирани съвместните работни групи, за да могат да заработят от следващия ден.

Сред темите на разговора беше и завършването на Коридор номер 8, като бе подчертана неговата важност за сближаването на хората от двете страни на границата, както и за колективната ни сигурност. 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!