В Дъблин финансовите министри от Еврогрупата съгласуваха последните детайли по споразумението, с което Кипър ще получи помощ от 10 милиарда евро.

„Кипърският проблем е до голяма степен решен. Голямата изненада е, че страната се стабилизира толкова бързо, след направените договорки”, заяви Майкъл Нунан - министър на финансите на Ирландия.

Часове преди срещата на финансовите министри на еврозоната (еврогрупата) от Кипър идват противоречиви сигнали относно бъдещите планове за финансите на страната. Финансовите министри се събират в Дъблин, Ирландия, за да посочат какви мерки ще са нужни на страната, за да получи международния заем, чийто първи транш е през май.

Преди срещата обаче световните медии съобщаваха за изказване на президента на Кипър Никос Анастасиадис, който има намерението да призове лидерите на ЕС за допълнителна помощ, както и за позиция на „висш кипърски представител”, цитиран от АФП, според който Кипър няма да поиска подобно нещо.

Анастасиадис е информирал за разговори с еврокомисаря по икономическите и паричните въпроси Оли Рен преди днешната среща в Дъблин, предаде АФП.

Президентът на Кипър смята да изпрати писмо до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и до председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. В писмото той ще посочи, че „политиката на ЕС към Кипър трябва да се промени и страната да получи допълнителна подкрепа, имайки предвид критичните времена, през които преминаваме”, каза Анастасиадис. Не се уточнява какъв ще е размера на въпросните средства, които надграждат вече договорените.

Рекацията на Германия по искането на Анастасиадис беше светкавична – настояване спасителния пакет на еврозоната да не бъде променян. „Пакетът от 10 милиарда евро за Кипър „вече е достатъчно голям”, категоричен е говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Кипърският представител, според който няма да бъдат искани още пари, уточнява, че по време на срещата в Ирландия предмет на разговори ще бъде намаляването на товара на мерките, на които страната се съгласи в замяна на спасителните заеми.

Еврогрупата се очаква да се запознае с отчет на експертната мисия на международните кредитори за положението на кипърската икономика. Според документа през тази и следващата година Кипър ще бъде в рецесия и представителите на международните кредитори очакват кипърският БВП да се свие с 8,7% през 2013 година и с 3,9% през 2014 година. Засилване на икономическия ръст ще дойде едва през 2015 г.

„Хората сравняват ябълки с круши и получават портокали. Така се получава, когато се пишат новини, на базата на изтекли документи. Правим преоценка на очаквания растеж и засега има доста несигурност за бъдещото развитие на кипърската икономика”, обясни еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен.

  • Слаб оптимизъм в Кипър година след „подстрижката" на банковите депозити
  • ДДС в Кипър скача на 19%
  • Кипър разследва причините за финансовия срив
  • МВФ: Кипър с нужда от още пари при ново икономическо свиване
  • Малта няма да последва Кипър в кризата
  • Кипър запазва ограниченията върху тегленето на пари
  • Парламентът на Кипър одобри споразумението за финансова помощ
  • Европейският стабилизационен механизъм одобри спасителния заем за Кипър
  • Кипър облекчава контрола върху банковите операции
  • Кипър предлага паспорти на инвеститори, загубили повече от 3 млн. евро