Природозащитник преплува един километър в опасните води на Северния ледовит океан. Неговата цел беше да привлече вниманието на повече хора върху опасностите, които крият климатичните промени.

Болката и опасността от измръзване не спират Луис Пю. Той иска да привлече вниманието на колкото се може повече хора върху топенето на ледниците. „Рискувам живота си, защото обичам това място ужасно много”, казва той.

За последно Луис е бил тук преди 12 години. Оттогава, районът се е променил значително: „Спомням си, че тук имаше огромна стена от лед. А сега… виждате сами. Ледът се е оттеглил”.

Обикновените хора знаят, че климатичните промени са факт, но не осъзнават колко бързо се случват те, нито какъв ефект ще имат върху тях и техните деца. Топенето на леда има катастрофални последици. Сред най-тежко засегнатите са белите мечки, броят на които непрекъснато намалява.

Топенето на леда крие и други опасности. Под него живеят водорасли, с които се хранят много риби и бозайници. Изчезването на леда може да разруши цялата хранителна верига.

„Мисля, че повечето хора виждат само част от проблема. Те се фокусират, например, върху белите мечки, казват: "Нека спасим белите мечки". Истината е, че трябва да защитим всичко, дори и водораслите, които се виждат само под микроскоп”, казва океанологът Том Браун.

Има и още една заплаха за Арктика. Дори и тук, на стотици километри от най-близкия град, могат да бъдат намерени пластмасови отпадъци - поредното доказателство за разрушителното въздействие на човека върху природата.