Художествена измислица е Призрака на Киев – храбрият пилот от украинските ВВС, свалил сам над дузина руски самолети още в началото на инвазията на Москва. Очакваното признание дойде от официалния профил на военновъздушните сили на отбраняващата се държава след седмици циркулираща противоречива информация онлайн и снимки, за които се твърди, че разкриват самоличността на аса.

За експертите още през февруари беше ясно, че в съвременната въздушна война няма как един отделно взет пилот със своя наследен от СССР МиГ-29 да се изправи срещу многобройни врагове във въздуха със сериозно прикритие от земята.

Призрака на Киев е по-скоро събирателен образ на всички украински летци, които, при сериозно числено превъзходство на агресорите, все още се борят за небето на своята родина.

Въпреки всичко това, нахлулите в Украйна руски военни имат защо да се страхуват от Призраци. Те са по-различни от този от Киев – не унищожават вражеската авиация, а изневиделица самоубийствено връхлитат танкове, бронетехника, камиони и струпвания на жива сила. САЩ доставиха над 100 броя от секретните компактни дронове „Феникс Гоуст“ и те вече са в ръцете на украинските войски.

Дрон. Мини дрон.

За „Феникс Гоуст“ се знае изключително малко. Преди дни говорителят на Пентагона Джон Кърби даде някои подробности, от които се разбра, че бойният робот е подобен на компактните апарати „Суичблейд“ („Сгъваем нож“ – англ.), стотици от които вече са в Украйна. Това ще рече дрон, който е лесно преносим, може да се пренася от неголяма група войници по време на патрул и лети безшумно по команди или към конкретни GPS координати, преди да се забие с голяма скорост в целта си и да детонира своя заряд.

„Суичблейд“ е създаден с цел основно да поразява жива сила и леко бронирани цели – еквивалент на 40-милиметрова граната. Идеята е, че големите дронове тип „Байрактар“ и противотанковите комплекси като „Джавелин“ са прекалено скъпи, за да бъдат навсякъде по бойното поле и да се използват срещу нещо по-евтино от танк или БТР.

„Феникс Гоуст“ е предназначен за други цели. Ген.-лейтенант Дейвид Дептула от борда на производителя „Аевекс Аероспейс“ посочва пред „Политико“, че новото изделие унищожава средни по размер бронирани цели, т.е. именно руската бронетехника ще е на мушката. Освен това ще може да лети значително повече от 10-те минути, които са максимума за по-леката модификация на „Суичблейд“.

Така или иначе, дизайнът и характеристиките на „Феникс Гоуст“ са все още тайна. Една от хипотезите е, че в случая са комбинирани вече налични боен и летателен модули с цел по-ниска цена и по-висока ефективност.

Специално за Украйна?

„Феникс Гоуст“ беше споменат за първи път в траншовете с американска военна помощ в края на април. Първоначално Кърби заяви, че дронът е бил разработен от частния производител след руската инвазия в Украйна, но по-късно се поправи и обясни, че развойната дейност е бил в ход от по-отдавна, но изискванията към дрона са били много подобни на тези, които към момента имат украинските въоръжени сили.

Така 121 бройки от него вече са в Украйна и, според говорителя на Пентагона, могат да бъдат използвани в Донбас. В свой материал сп. „Попюлър Сайънс“ отбелязва, че „Феникс Гоуст“ може да се превърне във важен елемент от украинска контраофанзива в източната част на страната именно заради по-дългото време на полета. Това се потвърждава и от Кърби, който твърди, че основен фокус на това оръжие ще е атаката, а не отбраната.

Украинските военни няма да се нуждаят от твърде продължително обучение, за да използват новия дрон.