Украинският конфликт е най-мащабният до момента военен сблъсък с участието на безпилотни бойни машини. Те не само громят противника без да застрашават живота и здравето на собствените си военни, но и са важен инструмент в информационната война – кадрите с поразени от въздуха колони от танкове, камиони и друга техника обикалят света.

Повечето от видеата са украински, а повечето от унищожените цели – руски. След като се отърсиха от шока на първите 48 часа на войната, силите на Киев започнаха усилено да използват своите турски ударни дронове „Байрактар“, за да оставят танковете на агресора без гориво и муниции, а по-малки безпилотници насочваха артилерийски удари и засади срещу врага.

Ефективността на украинците контрастира изключително силно на фона на минималната употреба на безпилотни автономни и полуавтономни системи от страна на руската армия – и то при положение, че Москва от години инвестира огромни суми именно в този вид авангардни бойни машини. Експерти търсят причините за това, като основните изглеждат свързани с лошото планиране на цялата операция и закостенелите разбирания на генералитета.

Руснаците, обаче, все още имат поне един коз, който може да промени хода на конфликта.

Голиат

Русия има разработки в областта на безпилотните летателни и наземни апарати от години, като от повече от десетилетие в арсенала ѝ има разузнавателни дронове. В свой анализ порталът Defence One отбелязва, че по-големите и по-мощни безпилотници са получили „зелена светлина“ от Москва относително наскоро и тези програми е трябвало да наваксат изоставането си спрямо чуждите.

Вероятно обратът е дошъл около 2017 г. Тогава самият руски президент Владимир Путин заяви, че развитието на изкуствения интелект носи „колосални възможности и предизвикателства, които са трудни за предричане“ и „този, който стане лидер в тази сфера, ще владее света“. Според него един ден войните ще се водят само с дронове.

Така разнообразни бойни безпилотни системи започнаха да се появяват в руския арсенал – дистанционно управляеми самолети с противотанкови ракети; летателни апарати с експлозив, които се самоунищожават при удар в целта и цели „рояци“ от малки дронове, които могат да поразят огромен периметър.

От декември 2021 г. руското Министерство на отбраната има специална дирекция по въпросите на изкуствения интелект.

Това не са само демонстрации за учения и паради – Москва използва дронове при нахлуването в Крим, а също и във войната в Сирия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!