„Русия много добре знаеше, че Украйна е закупила от Турция определен брой дронове и те се оказват изключително ефикасни“.

Това каза в интервю за предаването „Тази сутрин“ военният експерт ген. Съби Събев в отговор на въпроса изненада ли беше за руската армия използването на дронове от Украйна във войната.

"В бъдеще важно направление ще е т. нар. дронна война. Реално изтребителите от 6-о или 7-о поколение ще бъдат по същество дронове, без екипаж на тях. Военният действия показаха, че са изключително ефикасни, защото цената на един такъв дрон с боеприпасите е много по-ниска, отколкото да разрушиш няколко танка или да разрушиш съвременна остановка за противовъздушна отбрана“, допълни експертът.  

По думите му Украйна ще поиска да купи още дронове от Турция.

Според ген. Събев му тази война е развенчала мита за високотехнологичната руска армия.

От друга страна Украйна е успяла да изненада Русия и да им нанесе голям брой загуби с противотанковите ракетни комплекси „Джавелин“ и „Стингър“, коментира военният експерт.

„Това са преносими противотанкови ракетни комплекси с максимална далечина на огнево поражение някъде около 2 км. Теглото им е малко над 5 кг, мобилни са и са изключително ефективно. Имаше случай, в които цели танкови колони бяха спрени“, уточни ген. Събев.

Според него показател за сериозните загуби на Русия във войната е фактът, че тя е поискала военна помощ от Китай.

Гледайте цялото интервю във видеото!