Украйна обяви, че няма да приема сделки с териториални отстъпки за Русия. Киев иска още санкции срещу Москва. Преговори за прекратяване на огъня, според съветник на Зеленски, ще даде само повече време на Русия да планира нова кървава офанзива.

Ситуацията в Донбас остава тежка и руската армия се опитва да настъпва към Славянск и Северодонецк, заяви президентът Зеленски, а съветникът му беше категоричен.

„Всяка отстъпка пред Руската федерация незабавно би довела до ескалация на войната. Така че войната няма да спре. След известно време руснаците ще струпат оръжия, жива сила и ще започнат нова офанзива, още по-кървава и мащабна, като вземат предвид всички свои грешки“, каза Михайло Подоляк – съветник на президента.

На пътя на руското настъпление в Донбас е градчето Соледар. Осеяно с кратери и огромни дупки в градските паркове, по главните улици, жилищните блокове и нестихващия тътен на войната.

„Соледар е бил засипан от бомби. Вижте как изглежда тази кухня. Това е нечий дом или е бил нечий дом. Въздушните удари в продължение на дни са оставили тези разрушения“, казва Алекс Крауфорд - специален кореспондент на Sky News.

Много от местните жители сега са под земята, укриват се в стари бункери от времето на Съветския съюз.

Най-тежки са битките в целия район на град Бахмут в Донецка област. Ракетeн удар унищожи сградата на университета за чужди езици в града. Над 1000 апартамента и 11 учебни заведения са пострадали в друг град – Лозова в харковска област, съобщиха местните власти.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!