Младежката му усмивка и флоралните принтове превърнаха името на японския дизайнер Кензо Такада в символ на радостта от живота.

Това написа АФП по повод смъртта на първия японски моден дизайнер, утвърдил се в Париж. Новината дойде в края на Парижката седмица на модата.

Броени дни преди смъртта на дизайнера модна къща "Кензо" представи във френската столица новата си колекция под знака на пчелите, пише БТА.

"Мисля, че внесох свобода в модата, в начина на носене на дрехите, на движение в тях, на цветовете. Жената "Кензо" е свободна, красива и динамична", каза дизайнерът неотдавна пред АФП.

Детството

Кензо Такада е роден през 1939 г. и расте като срамежливо дете в семейство със седем деца в Химеджи, Япония. Запален е по рисуването, но започва да следи внимателно заниманията по шиене на двете си сестри.

Като юноша взима решение да се отдаде на дизайна на дрехи и от края на 50-те години учи в Колежа по моден дизайн Бунка в Токио, където е един от първите мъже в историята на колежа.

Началото във Франция

След месец и половина плаване с кораб Кензо Такада пристига в Марсилия, когато е на 24 години. Идеята е да прекара няколко седмици във Франция, но така и никога не я напуска.

"Пристигнах на Лионската гара в Париж на 1 януари 1965 г. Беше нощ и гарата бе стара, мръсна, тъмна. Взех такси и първото ми впечатление от Париж беше, че е мрачно, тъмно. След това таксито мина покрай катедралата "Нотр Дам". Тя беше величествена. Това малко ме успокои", споделя дизайнерът в биографичната книга "Кензо Такада", публикувана през 2018 г.

Снимка: EPA

В Париж Кензо започва да се препитава, като продава свои скици на дизайнера Луи Феро на сп. "Ел" и на "Жарден де Мод". Учи усилено френски. Скоро отваря малък бутик на "Галери Вивиен" в Париж, който декорира с мотиви от джунглата и през 1969 г. лансира марката си "Джангъл Джап".

Кензо Такада е първият японски моден дизайнер, утвърдил се във френската столица.

"По онова време синтетичните материи бяха на мода в Париж, а дрехите бяха доста тъмни. Възползвах се от връщането си до Япония, за да купя цветни памучни платове", споделя той.

Цветните щампи – запазената марка на Кензо

Цветните щампи стават негова запазена марка. Памучните му дрехи, съчетаващи парижката мода с традиционните японски кимона, смело смесват цветове и принтове, а на дефилетата му манекените танцуват и скачат.

Кензо става известен през 1970 г., когато модната списание "Ел" публикува на корицата модел в рокля по негов дизайн. Година по-късно той показва колекции в Токио и в Ню Йорк и добива световна известност.

Такада казва, че вдъхновение в работата си черпи от Ив Сен Лоран. През 1976 г. дава името си "Кензо" на бранда си.

Снимка: EPA

Пътят към върха

В края на 70-те години вече е един от водещите модни дизайнери в света. От 1983 г. започва да представя и мъжки модни колекции.

През втората половина на 80-те години представя своя линия джинси и детска мода, навлиза и в парфюмерията. Любовта му към пътуването и използването на етнически мотиви и влияния в колекциите личат ярко през трите десетилетия начело на "Кензо".

През 1993 г. продава бранда "Кензо" на френския концерн Ел Ве Ем Аш. През 1999 г. създава последната си колекция за "Кензо" и се оттегля от модата, за да се отдаде на рисуване. През 2004 г. представя бранда "Гокан Кобо" и разработва предмети за домашен интериор. През последните години сътрудничи с френската мебелна компания "Рош Бобуа".

Кензо Такада е удостоен с френския орден на Почетния легион през 2015 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!