Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Катрин Аштън, която е на официална визита в Египет, се е срещнала със сваления на 3 юли с военен преврат бивш президент на страната Мохамед Морси, съобщава агенция „Ройтерс”, като се позовава на официални източници.

Мая Кочиянич, говорител на Върховния представител, е публикувала съобщение в профила си в социалната мрежа „Туитър”, че срещата е продължила над два часа и е дала възможност за „задълбочен разговор”, без да уточнява къде се е провела.

Египетското вътрешно министерство обяви в събота, че Мохамед Морси, който се намира във военен арест и беше официално обвинен миналата седмица, трябва да бъде прехвърлен в затвора „Торах” в Кайро, където вече се намира неговият предшественик – бившият президент на Египет Хосни Мубарак.

Върховният представител на ЕС проведе вчера пореден опит да посредничи между египетските власти и движението „Мюсюлманско братство”, което издигна преди година Мохамед Морси за президент, но двете страни остават твърди в позициите си, след сблъсъците от уикенда, при които загинаха близо 80 члена на ислямисткото обединение.

В изявление пред журналисти в Кайро в рамките на деня, Катрин Аштън потвърди информацията подчертавайки, че Мохамед Морси е в добро здраве.

"Морси е добре", е заявила Върховният представител, според която сваленият египетски президент има достъп до новини и информация.

Според нея разговорът е бил "приятелски, открит и прям".