Кардиналът от римокатолическата църква и архиепископ на Милано Анджело Скола предложи да се отбелязват мюсюлманските празници в местните училища, съобщиха местни издания.

"Необходимо е да се включат и други религиозни обичаи в италианското общество, без да се отказваме от своите", обяснил кардинал Скола.

"Общество, съставено от различни народи, трябва да се стреми към всеобхватен модел. Без да се отказваме от своите символи, необходимо е да приемаме и други символи (...) След като нараства броя на мюсюлманските ученици, защо да не отбелязваме техните празници", заявил архиепископът на Милано. Той подчертал, че в една многонационално общество не трябва да се отхвърлят другите религии, а да се води с тях диалог.

По последни данни на италианското МВР, мюсюлманската общност в страната достига 1,6 млн. души. Според прогнозите, до 2030 г. мюсюлманското население на полуострова ще се нарасне двойно - до три милиона души. 30% от италианските мюсюлмани живеят в северната област Ломбардия, чийто административен център е Милано. Местната администрация, оглавявана от представителя на партията "Северна лига" Роберто Марони, провежда политика, ограничаваща публичните прояви на мюсюлманското вероизповедание, отбелязват експерти.