Катарските граждани трябва да напуснат Обединените арабски емирства до 14 дни. Причината е решението на Абу Даби да скъса дипломатическите си отношения с Доха, съобщи катарското посолство в Абу Даби в "Туитър", предаде Ройтерс.

Тези, които не могат да се приберат директно в страната си, трябва да го направят през Кувейт или Оман, допълни посолството.

Египет даде на катарския посланик в Кайро 48 часа да напусне страната и отзова висшия си дипломатически представител от Доха, съобщи египетското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

"Катарският посланик беше привикан днес и му бе връчена официална нота за изтичането на акредитацията му като посланик в Египет. Дадени му бяха 48 часа да напусне страната", посочи в изявление министерството.

Междувременно Иран призова Катар и съседите му в Персийския залив към "откровен диалог" за решаване на разногласията помежду им.

"Преодоляването на различията между страните в района, включително на сегашните проблеми между Катар и трите му съседки, е възможно единствено с политически и мирни средства, и откровен диалог между заинтересованите страни", посочи в комюнике говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми.

Катар не крие, че подкрепя политически и финансово палестинската групировка Хамас, която западните страни смятат за терористична. Също така и Мюсюлмански братя, чийто лидер живее в изгнание в емирството след като правителството в Египет беше свалено с военен преврат преди 4 години.

Разривът идва дни след визитата на американския президент Доналд Тръмп в Саудитска Арабия. „По данни, които са събрани от американските служби и от европейските служби, че те подкрепят ДАЕШ, Мюсюлмански братя, дестабилизират региона и се превръщат в граждански войни, заедно с Иран, които искат да имат хегемония в района”, коментира журналистът Мохамед Халаф.

Снимка: bTV

Арабистът Владимир Чуков посочи, че опасното за Катар е нарушаването на въздушния хъб. „Знаете, че много от полетите от Европа за Азия минават през Доха, Катар много трудно би оцеляла като икономика. Те се опитват да правят политика, която не е по техния калибър”, каза той. „Скъсването на отношенията беше задължително, защото Катар, Турция и Иран подкрепят тероризма, от който ние тук се страдаме всеки ден”, категоричен е Мохамед Хашем, жител на Кайро.

Саудитска Арабия засега няма да спира мюсюлмани от Катар за традиционния хадж в Мека и Медина. През 2022 г. Катар пък ще бъде домакин на Световното първенство по футбол.