Казусът с независимостта на Каталуния вече дава международни отражения - агенцията за кредитен рейтинг „Фич” обяви, че обмисля да понижи кредитния рейтинг на Каталуния.

„Фич” оправдава решението си с "непредсказуемите събития", които може да се случат.

В същото време европейският комисар по икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси обясни, че ако Каталуния стане независима и напусне състава на Испания, тя ще спре да бъде член на Европейския съюз.

Правителството на испанския премиер Мариано Рахой и каталунските власти са в задънена улица след произведения в неделя референдум за независимост и Испания е изправена пред най-тежката си криза след връщането към демокрацията.

Испанският конституционен съд вчера отмени планираното за понеделник заседание на каталунския парламент, на което трябваше да се обяви независимостта на автономната област. Въпреки че отхвърлиха решението на магистратите, депутатите в Барселона изглеждат разколебани. 

"Не сме решили дали ще проведем заседанието. Все още анализираме ситуацията, но твърдя категорично, че ще браним суверенитета на този парламент и ще защитаваме свободата на изразяване и инициатива на депутатите", каза председателят на парламента Карме Форкадел.

Организаторите на референдума твърдят, че от 42% гласували 90 на сто са подкрепили отделянето от Испания. Окончателните резултати обаче все още не са публикувани и има няколко сигнала за нарушения.