Каталуния ще приложи закона за референдума, който призовава за обявяване на независимост, ако допитване покаже, че мнозинството от населението подкрепя отделянето. Това заявява лидерът на испанската автономна област Карлес Пучдемон в интервю, заснето на 4 октомври, но излъчено снощи.

„Обявяването на независимост, което ние не наричаме „едностранно“, се предвижда в закона за референдума като прилагане на резултатите. Ще приложим това, което казва законът“, заявява Пучдемон, цитиран от Ройтерс.

Според каталунския закон регионалният парламент трябва да провъзгласи независимост на областта до 48 часа, след като каталунската избирателна комисия обяви положителен вот. Това може да се случи във вторник, 10 октомври, когато Пучдемон ще се обърне към местния парламент.

Пучдемон казва и че не е в контакт с Мадрид отдавна заради отказа на Испания да обсъжда независимостта.

Правителството на Каталуния обяви, че над 90% от хората, гласували на референдума на 1 октомври, са подкрепили идеята за независимост от Испания. Испанските власти обаче смятат референдума за незаконен, а избирателната активност беше 43%.

Евентуален вот за независимост утре ще даде началото на шестмесечен процес, който предвижда преговори с Мадрид, последвани от регионални избори и финален акт на отделяне.

Испанското правителство обяви, че би действало незабавно при такъв вот. Премиерът Мариано Рахой не отхвърли възможността да свали каталунското правителство и да свика нови регионални избори.

Същевременно пред германския вестник „Велт“ той казва, че Испания няма да бъде разделена, предаде Ройтерс.

На въпрос има ли опасност страната да бъде разпокъсана, Рахой отвръща: „Абсолютно не. Испания няма да бъде разпокъсана и националното единство ще бъде запазено. Ще направим всичко възможно, което ни позволяват законите, за да гарантираме това“.

Каталуния ще бъде изключена от Европейския съюз, ако обяви независимост. Предупреждението отправи френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо.

Тя подчерта, че Франция няма да признае независимостта и настоя кризата да бъде решена чрез диалог.

До момента нито каталунските власти, нито официален Мадрид изразяват готовност за компромис.