Изменението на климата все повече превръща карането на ски в застрашено от изчезване занимание. Ски сезоните стават все по-кратки, а пистите „позеленяват“ с повишаването на температурите. От Швейцарските Алпи до Скалистите планини в Северна Америка – курортите по цял свят се борят с последиците от климатичните промени, опитвайки се да осигурят достатъчна снежна покривка и бързо да се адаптират към променящите се условия.

Същевременно с това се опитват да предвидят как би изглеждало тяхното бъдеще в един затоплящ се свят, пише в свой анализ Би Би Си.

Анзер често е обявяван за най-зеления ски курорт в Европа. Но швейцарското селце има труден старт на зимен сезон 2023 г. Подобно на много други алпийски ски курорти, ниско разположеният Анзер беше принуден да затвори някои от пистите си заради липса на снеговалеж и дъждовни условия в края на декември и първите няколко дни на януари.

По време на Коледа и Нова година в Алпите бяха регистрирани рекордно високи температури, които в Северозападна Швейцария достигнаха близо 21 градуса.

За щастие, в началото на януари отново започна да вали сняг - точно навреме за пристигането на истинските любители на зимните спортове, които резервират пътуванията си извън празничния сезон и се надяват на много добри условия, казват от туристическия бранш в Анзер.

Но неотдавнашното топло време в Алпите е предзнаменование за това, което очаква ски индустрията. Много курорти са наясно, че имат само две възможности - да затворят или да адаптират бизнеса си, за да се справят с нарастващите климатични заплахи. Някои от тях инвестират в повече велосипедни пътеки, в маршрути за катерене и пешеходни пътеки – във всичко, което може да бъде предложено на туристите независимо дали е лято, или зима.

Вижте някои любопитни "алтернативи" в швейцарски курорт:

Алпите могат да загубят до 70% от снежната си покривка до 2100 г.

В курортите на ниска надморска височина в Европа дълбочината на снега намалява с 3-4 см на всеки 10 години, посочват учени от Белгия. Друга сериозна причина за безпокойство е бързото изчезване на ледниците. Алпийските курорти като Тин в Югоизточна Франция разчитат на ледниците за снежната покривка и водоснабдяването. Очаква се до 2100 г. ледниците в Европейските Алпи да изчезнат почти напълно. Междуправителственият панел за климатични промени към ООН предупреждава, че до края на века те могат да загубят 94% от обема си през 2017 г. Топенето на ледниците може да доведе до тежки наводнения, да увеличи риска от лавини, както и да намали значително доставките на вода за местните планински общности.

Според проучване от 2017 г. на Института за изследване на снега и лавините в Давос, Швейцария, Алпите могат да загубят до 70% от снежната си покривка до 2100 г., ако глобалните температури се повишат в съответствие с обичайните тенденции. Понастоящем светът е на път да се затопли средно с 2,7 градуса до 2100 г. Според проучването обаче, ако покачването на глобалната температура се задържи под 2 градуса, намаляването на снежната покривка ще бъде ограничено до 30%.

Снимка: EPA

Много общности може да загубят и поминъка си

Повишаването на температурите и намаляването на снеговалежите водят до съкращаване на ски сезона, което е тревожна тенденция за планинските общности, чийто поминък зависи от индустрията на зимните спортове. Според проучване от 2018 г. в част от американските ски курорти, чиято обща площ е колкото тази на Вирджиния, ски сезонът се е съкратил средно с 34 дни между 1982 и 2016 г.

Затова и ски курортите се борят да останат отворени през целия сезон и да осигурят на туристите очакваната от тях заснежена и живописна природа. За тази цел използват огромни машини за производство на сняг.

Снимка: EPA

Проучване на университета в Базел, Швейцария, предупреждава, че курортите, разположени на височина под 1800-2000 м, все повече ще трябва да разчитат на изкуствен сняг, за да поддържат само по-високите си ски писти отворени, докато по-ниските им писти може да не успеят да се запазят. Това ще увеличи потреблението на вода в тях със 79% до 2100 г. През една средностатистическа зима в края на века един курорт ще консумира около 540 милиона литра вода в сравнение с днешните 300 милиона литра. Според проучването във Френските Алпи потреблението на вода може да се увеличи девет пъти до 2100 г. Това от своя страна може да доведе до конфликт между ски индустрията и местните общности, които разчитат на водата за хидроенергия, предупреждават изследователите.

Оръдията за сняг замърсяват въздуха

Снимка: EPA

Проучването предвижда и огромно увеличение на оперативните разходи за ски курортите, ако те бъдат принудени да използват изкуствено заснежаване за поддържане на пистите си. Причината е, че оръдията за сняг и машините, които обработват пистите, са изключително енергоемки и работят със замърсяващи горива. Понастоящем няма машини за производство на сняг, които да работят с възобновяеми енергийни източници, а плановете за намаляване на общите емисии са насочени към подобряване на ефективността.

Дори и днес снегопочистващите машини са отговорни средно за около 60% от въглеродните емисии на даден курорт, докато оръдията за сняг допринасят за около 25%. Ски лифтовете не са толкова замърсяващи, тъй като много курорти се опитват да използват възобновяема електроенергия.

Освен въздействието на машините за сняг върху климата, съществува и оперативно предизвикателство, тъй като изкуственият сняг може да се произвежда само когато температурите остават под 1 градус. Въздухът трябва да е достатъчно студен, за да може водните капки, които машините изхвърлят, да замръзнат. По време на коледните и новогодишните празници температурите в много алпийски курорти бяха твърде високи, за да се произвежда изкуствен сняг.

Покриват ледници с платнища през лятото, за да спрат топенето

Снимка: EPA

Междувременно някои прибягват до покриване на ледниците със специални платнища, за да спрат топенето им през лятото. Изработени от бял синтетичен материал, устойчив на ултравиолетови лъчи, те ги предпазват от слънчевите лъчи през топлите летни месеци. Според проучване от 2021 г. тази техника може да намали топенето на снега и леда с 50-70% в сравнение с незащитените повърхности. Това обаче е скъпоструващ процес. Покриването на всички 1000 най-големи ледници в Швейцария ще струва около 1,4 млрд. швейцарски франка (1,5 млрд. долара) годишно.

Тази мярка има и негативни последици за околната среда. За поставянето и премахването на платнищата се използват машини, които замърсяват околната среда. А когато ги свалят, винаги остават парчета пластмаса, които замърсяват околната среда. Има и опасения за това как тази мярка ще се отрази на местното биоразнообразие и дивата природа.

В крайна сметка изводът е, че подобни краткосрочни мерки няма да предпазят ски индустрията от надвисналата климатична заплаха.

Снимка: EPA

Въпреки мрачната перспектива…

Въпреки тази мрачна перспектива много курорти са приели амбициозни, дългосрочни цели за устойчивост в опит да намалят емисиите си и да защитят природните си ресурси.

Курортът Биг Скай, който се намира на височина 2200 м в Скалистите планини в южната част на Монтана, се стреми към нулеви нетни емисии до 2030 г. в рамките на своя проект Forever, който стартира през 2021 г. Курортът е въвел широк спектър от мерки, включително новоинсталиран соларен панел, подобряване на ефективността на сградите, намаляване на потреблението на вода и опазване на горите.

Снимка: EPA

Междувременно компанията Aspen Skiing Company има за цел до 2030 г. да използва 100% електроенергия от възобновяеми източници за захранване на всички свои дейности.

Междувременно инсталация за дървесни пелети отоплява 600 апартамента, два хотела и обществен плувен басейн в Анзер, като спестява на селото 1,5 милиона литра петрол годишно. По-голямата част от курорта вече работи с водноелектрическа енергия, която се генерира от близкия язовир. Анзер също така не използва автомобили и предлага безплатен обществен транспорт за всички посетители.

Туристите също имат своята роля за намаляване на вредните емисии и опазване на планините. Тя започва с избор на начина, по който пътуват до ски курорта. Според неотдавнашно проучване във Великобритания само 2% от британските туристи пътуват с влак, за да отидат на ски, а 72% със самолет.

Снимка: EPA

Ски курортите – нагледен пример за изменението на климата

Хората обичат това, което им предлага ски спортът, а заплахата той да изчезне е онзи „звучен шамар“, от който хората се нуждаят, за да бъдат подтикнати към действие.

Ски индустрията може да направи значителни промени в поведението си и може да помогне за смекчаването на последиците от изменението на климата. А всички ние се надяваме, че ще продължим да живеем в свят, в който ски спортът все още съществува.