Брекзит, брекзит, брекзит… Това беше основната тема на снощния дебат между кандидатите за лидер на Консервативната партия във Великобритания, съобщава Би Би Си. Битката за мястото започна, след като министър-председателят на страната Тереза Мей подаде оставка като лидер на десницата.

Основни мотиви за нейното оттегляне бе невъзможността да овладее ситуацията около напускането на страната от ЕС, както измежду гражданите, така и във собствените си министри. Няколкократно Мей бе „отрязана” в парламента, заради предложенията ѝ как страната да излезе от съюза.

Общо 10 кандидати започнаха борбата за мястото, а останаха само шестима. Това са Борис Джонсън, Джереми Хънт, Майкъл Гоув, Доминик Рааб, Саджид Джавид и Рори Стюарт.

Снощи те влязоха в телевизионен дебат, за да представят и аргументират идеите си касаещи ключови теми като брекзит, здравеопазване и образование и данъчната система. Главният претендент Борис Джонсън, който е и върл защитник на напускането от ЕС, в крайна сметка не се появи. Това моментално събуди критиките в неговите колеги.

Кои всъщност са кандидатите и какво предложиха в дебата?

Снимка: Getty Images
Джереми Хънт външен министър – Предпочита брекзит със сделка. Като предприемач желае да превърне Великобритания във следващата „Силициева долина”.

Подкрепя сериозна реформа за намаляване на данъците за образование, както и дългосрочен план за по-качествено обучение на учителите.

Снимка: Getty Images
Майкъл Гоув – министър на околната среда – Желае допълнително отлагане на брекзит, за да постигне по-добри условия с Брюксел. Иска да премахне ДДС за по-опростена данъчна система.

За него бизнесът трябва да е в сърцето на страната. Обещава 1 млрд. паунда повече за образование и напълно функционираща и подсигурена здравна система.

Снимка: Getty Images
Саджид Джавид – вътрешен министър – Готов е да напусне ЕС без сделка, а основна цел е решаването на проблема с границата със Северна Ирландия. Предлага увеличение на броя на полицаите с 20 хил. души, както и допълнителни 25 млрд. паунда за приоритетни сфери.

Според него може да се освободят повече пари за образование като се забави изплащането на дълговете.

Снимка: Getty Images
Доминик Рааб – депутат – Иска преразглеждане на споразумението за напускане, както и оттегляне от регулациите на Световната търговска организация.

Желае значително орязване на данъците, както и хората да плащат минимална здравна осигуровка, равна на минималното данъчно облагане. Иска преразпределение на бюджета за здравеопазване, за да може да има спестявания за учители и мед. сестри.

Снимка: Getty Images
Рори Стюарт – министър по въпросите на международното развитие – Вярва, че брекзит без сделка би представлявало катастрофа за Обединеното кралство. По думите му, за разлика от останалите претенденти, той предлага реалистични промени в данъчната система.

Обещава значително увеличение в бюджета за образование, както и дългосрочен план за социални грижи.

Снимка: Getty Images
Борис Джонсъндепутат – не се яви на дебата, но иска да напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Отказва да плати 39 млрд. долара за „развода”. Същото предложи и президентът на САЩ Доналд Тръмп. Иска увеличение на прага за максималния данък. Предлага повече средства за средно образование, а парите за ЕС могат да се наливат в здравната система (NHS).

Темата за брекзит предизвика сериозен сблъсък на мнения, тъй като половината от кандидатите са твърдо убедени, че напускане без сделка би нарушило дневния ред на Великобритания, но не и в дългосрочен план. От другата страна, опонентите им претендират за порядъчно и координирано споразумение с Брюксел, което да завърши със сделка.

На първото вътрешно гласуване Борис Джонсън поведе сред останалите кандидати с 36,4% от гласовете. Втори застана Джереми Хънт с 13,7%, а трети Майкъл Гоув с 11,8%. Утре предстои вторият вот.