"България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск, а страната следва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на Фронтекс". Това заяви федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер пред президента Румен Радев, който е на посещение във Виена, съобщават от “Дондуков 2”. 

По покана на Карл Нехамер българският президент е единственият държавен лидер, поканен на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на „Музикферайн“.

Охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция. Това беше общата позиция на Румен Радев и Карл Нехамер.

По време на разговора двамата обсъдиха европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди провеждането на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.

През декември Австрия, както и Нидерландия, се обяви срещу присъединяването на България към Шенген. 

Румен Радев подчерта, че охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. 

Той напомни, че България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на Европейския съюз.

Карл Нехамер открои желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция. 

По думите му Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС. 

Високият брой на нелегалните мигранти представлява и сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България.

Карл Нехамер ще посети България на 23 януари, когато на място ще се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС. 

В рамките на посещението си в Австрия Румен Радев разговаря също така с федералния президент Александър Ван дер Белен и проведе среща с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар.