Канада включи иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция (КГИР) в списъка с терористични организации и посъветва всички канадски граждани в Иран да напуснат страната.

Решението означава, че хиляди висши ирански държавни служители, включително висши служители на КГИР, ще бъдат лишени от правото да влизат в Канада.

„Канада ще използва всички възможни средства за борба с терористичната дейност на КГИР“, каза канадският министър на обществената сигурност, демократичните институции и междуправителствените въпроси Доминик Леблан, цитиран от Ройтерс.

Говорителят на иранското външно министерство, цитиран от иранската информационна агенция Фарс, осъди това, което определи като „неразумна и неконвенционална“ стъпка.

Кои са гвардейците на Ислямската революция?

КГИР е основна военна, политическа и икономическа сила в Иран, тясно свързана с върховния лидер аятолах Али Хаменей.

Смята се, че тя има над 190 000 души активен персонал със собствени сухопътни, военноморски и военновъздушни сили, които контролират стратегическите оръжия на Иран.

Според правителството КГИР упражнява влияние в други части на Близкия изток, като предоставя пари, оръжия, технологии, обучение и съвети на съюзнически правителства и въоръжени групировки чрез сенчестата си част за операции в чужбина - силите „Кудс“.

„Кудс“ е подразделение на Иранската революционна гвардия, което се занимава с разузнаване, финансови операции и военни акции в чужбина. Смята се, че оказва силно влияние върху съюзнически милиции в Близък изток - Ливан, Ирак, Йемен и Сирия.

Те вече бяха включени в списъка на терористичните групировки на Канада, но от сряда, 19 юни, в списъка попадат и всички от КГИР.