Британските консерватори спечелиха убедително парламентарните избори. Дейвид Камерън получи нов мандат и ще управлява страната сам, без да има нужда от коалиционен партньор. Опозиционните партии пък отчетоха съкрушителен резултат и трима водещи политически лидери подадоха оставки.

Само няколко часа, след като резултатите бяха обявени, премиерът побърза да обяви и ключови министри, като остави водещи фигури от първия си кабинет. Тереза Мей остава министър на вътрешните работа, Джордж Озбърн –министър на финансите, Филип Хамънд – външните работи, а Майкъл Фалън – на отбраната.

Камерън заяви, че няма да обявява други имена от правителството тази вечер.

Срамежливи консерватори

Ефектът на срамежливите консерватори – така медиите окачествиха случилото се на вота във Великобритания. Убедителната победа на Дейвид Камерън опроверга всички социолози, които вещаеха равенство между торите и лейбъристите.

След като съобщи резултата от вота на кралица Елизабет Втора, Камерън представи и визията си за бъдещето. То включва и референдум за излизане от Европейския съюз.

„Искрено вярвам, че сме на крачка от това да постигнем нещо страхотно в нашата страна. Можем да направим Великобритания място, където всеки може да постигне добър живот, стига да иска да работи и да върши правилно нещата”, заяви Камерън.

И заваляха оставки

Изборните резултати удариха силно лейбъристите и либерал демократите, които загубиха ключови позиции в цялата страна, а партийните им лидери – Ед Милибанд и Ник Клег, подадоха оставки.

Последва ги и Найджъл Фараж, който не успя да спечели депутатско място, въпреки популярността на неговата Партия за независимостта на Обединеното кралство (UKIP).

„Не съм имал нормална отпуска от октомври 93-та. Затова смятам да си почина през лятото, да се позабавлявам малко и да не се занимавам с политика”, заяви Фараж.

Българин победи кандидат на UKIP

С депутатското място се размина и търновецът Илиян Стефанов. Стефанов обаче не се отказва от каузата на либералдемократите и ще продължи политическата си кариера в Обединеното кралство.

„Не успях да спечеля, но победих представителя на Найджъл Фараж”, коментира той.

Възход на шотландците

Трета политическа сила стана Шотландската национална партия, която спечели рекордните 56 депутатски места от 59 избирателни района в Шотландия. Едно от тях ще заеме 20-годишната Мери Блек. Толкова млад депутат в страната не е имало от 1667 г.

Силното представяне на партията и нейния лидер Никола Стърджън отново провокира коментари за независимостта на Шотландия и възможността за свикване на нов референдум по темата.

Камерън обаче избърза и увери, че една от първите му задачи през новия мандат ще е да увеличи правомощията на Шотландия.