Франция с план за излизане от карантината на 11 май.  В момента прогнозите са, че около 11 май може да има между 1000 и 3000 нови случая на ден. Ако се потвърди или надмине горната граница, карантината остава и след тази дата.

Възможна е нова карантина, ако не се намери балансът между санитарна сигурност и социално-икономическа криза. Въпросът е дали Франция може да издържи на втора вълна.
 
От 11 май на училище тръгват само най-малките. За гимназистите ще се решава през юни. Завръщането на родителите на работа е приоритет в момент на рецесия.

„Ще трябва да се научим да живеем с вируса. При положение, че още дълго време няма да има ваксина, че до момента никое лечение не е доказало ефективността си и че сме далеч от колективния имунитет“, каза премиерът Едуар Филип.

Снимка: БГНЕС / EPA

Едва от вчера се продават маски за обикновени граждани, незаразени от вируса. Тестове ще се правят на всички хора със симптоми и техните контакти.  Всяко населено място ще разполага с екипи, които да изолират заразените. Магазините отварят, но ресторантите и бистрата чакат ново решение в края на май.

Кината, театрите и големите музеи остават затворени. Футболният шампионат, както и всички колективни спортове ще чакат месец септември.

Снимка: БГНЕС / EPA

И накрая повод за надежда – докато все още няма научно доказан ефект от лекарство срещу вируса в началото на заболяването, през последното денонощие тук основната тема е положителното действие на познато вече антивирусно лекарство върху най-тежките случаи.