Извънредно положение заради маймунската шарка има в американските щати Илинойс, Ню Йорк и Калифорния. САЩ се превърна в епицентър на вируса, като регистрираните случаи вече са близо 5200. 

Губернаторът на американския щат Калифорния Гавин Нюсъм обяви извънредно положение заради разпространението на маймунската шарка, съобщи Ройтерс. 

Властите на всички равнища работят за забавяне на разпространението на заразата, като използват тестове, проследяване на контакти и партньорства с общностите, за да гарантират, че изложените на най-голям риск са във фокуса на усилията за ваксинация и лечение, подчерта губернаторът.

В Калифорния вече има потвърдени близо 800 случая на маймунска шарка, сочат официални данни от четвъртък. 98,3% от случаите са при мъже, повечето от които се идентифицират като ЛГБТ.

Обявяването на извънредно положение позволява дава възможност на спешната помощ да поставя повече ваксини срещу заразата.

Калифорния е раздала над 25 000 дози от получените 61 000 дози ваксина, макар че препаратът не достига в цялата страна. Над 30 обекта в щата предлагат лечение на маймунска шарка, въпреки че антивирусното лекарство "Тековиримат" също не достига.

"Ще продължим да работим с федералното правителство за осигуряването на повече ваксини, да повишим разбирането за необходимостта от ограничаване на рисковете, както и ще сме с ЛГБТ общността в борбата със стигматизацията", увери губернаторът.