Историята на климата вероятно се крие в датски ледников архив.

Там са събрани над две хиляди блока, откъснати от антични ледници в Гренландия и Антарктика.

Във фризерите на ледниковия архив на университета в Копенхаген има над 25 километра късове, събирани в продължение на 60 години. Някои от тях са на по 400 000 години.

Според учени те могат да отговорят на въпроса какъв въздух са дишали както динозаврите, така и хората преди индустриализацията.

„Ние събираме този лед, за да служи като архив за изследване на климата на Гренландия от миналото“, каза професор Йорген Педер Стефенсен.

Замърсеният въздух е сред проблемите от дневния ред на много правителства и организации. Професор Стефансен смята, че архивът може също да ни даде по-точни данни за това. 

„В леда има балончета с въздух, който е също толкова стар, колкото самия лед, в който стои. Следователно, могат да се сравнят парниковият въздух и този от миналото. Така ще се покажат истинските стойности на замърсяването, причинено от хората“, добави той.

Архивът може да направи климатичните катаклизми по-лесни за предвиждане. С ледените късове от него са изследвани дългосрочните понижавания на температурите на Земята отпреди над 15 000 години.

Ледената банка може да даде и яснота за внезапните климатични промени през хилядолетията.