През май 2024 г. Бразилия и Китай представиха съвместно предложение за мирни преговори с участието на Русия и Украйна.

Според авторите на документа той се стреми да доведе до деескалация на конфликтa, призовава за разширяване на хуманитарната помощ, осъжда използването на оръжия за масово унищожение и предлага международна мирна конференция, призната и от двете страни.

През септември Швейцария похвали мирния план на Бразилия и Пекин.

Тогава украинското външно министерство призова за придържане към принципа „нищо за Украйна без Украйна“ и че предложенията трябва да се основават на Хартата на ООН и да зачитат суверенитета и териториалната цялост на Украйна в рамките на международно признатите граници.

Киев призова Швейцария „и всички страни, които подкрепят международното право и Устава на ООН“ да не участват в инициативи, които „могат само да усложнят процеса на постигане на цялостен, справедлив и устойчив мир за Украйна“.

„Онези инициативи, които не признават факта на непредизвиканата въоръжена агресия на Русия срещу Украйна, приравняват жертвата и агресора, предлагат деескалация за сметка на суверенитета и териториите на Украйна, не могат да бъдат подкрепени от Украйна“, се добавя в позиция на МВнР на Украйна.

 

Какво предвижда бразило-китайският план за мир?

Двете страни са провели „задълбочен обмен на мнения“ относно настояването за политическо уреждане на кризата в Украйна и са стигнали до следните общи разбирания:

1. Двете страни (Бразилия и Китай – бел. ред.) призовават всички съответни страни (Украйна и Русия – бел. ред.) да спазват три принципа за деескалация на ситуацията, а именно - без разширяване на бойното поле, без ескалация на боевете и без провокации от която и да е страна.

2. Двете страни вярват, че диалогът и преговорите са единственото жизнеспособно решение на кризата в Украйна. Всички страни трябва да създадат условия за възобновяване на прекия диалог и да настояват за деескалация на ситуацията до осъществяването на цялостно прекратяване на огъня. Китай и Бразилия подкрепят провеждането на международна мирна конференция, проведена в подходящо време, която да е призната както от Русия, така и от Украйна, с равно участие на всички страни, както и справедливо обсъждане на всички мирни планове.

3. Необходими са усилия за увеличаване на хуманитарната помощ за съответните региони и предотвратяване на хуманитарна криза в по-голям мащаб. Атаките срещу цивилни лица или цивилни съоръжения трябва да се избягват, а цивилните, включително жени и деца и военнопленници трябва да бъдат защитени. Двете страни подкрепят размяната на военнопленници между страните в конфликта.

 

4. Трябва да се противопоставим на използването на оръжия за масово унищожение, особено на ядрени оръжия и химически и биологични оръжия. Трябва да се положат всички възможни усилия за предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия и избягване на ядрена криза.

5. Атаките срещу ядрени електроцентрали и други мирни ядрени съоръжения трябва да бъдат противопоставени. Всички страни трябва да спазват международното право, включително Конвенцията за ядрена безопасност, и решително да предотвратяват ядрени аварии, причинени от човека.

6. Трябва да се противопоставим на разделянето на света на изолирани политически или икономически групи. Двете страни призовават за усилия за засилване на международното сътрудничество в областта на енергетиката, валутата, финансите, търговията, продоволствената сигурност и сигурността на критична инфраструктура, включително нефтопроводи и газопроводи, подводни оптични кабели, електроенергийни и енергийни съоръжения и оптични мрежи, така че за защита на стабилността на глобалните индустриални вериги и вериги за доставки.

„Двете страни приветстват членовете на международната общност да подкрепят и одобряват гореспоменатите общи разбирания и съвместно да играят конструктивна роля в деескалацията на ситуацията и насърчаването на мирните преговори“, се допълва в документа.

„Отворена врата“

На 17 октомври министърът на външните работи на Швейцария приветства мирния план за Украйна, изготвен от Китай и Бразилия, като каза, че Берн го гледа в „благоприятна светлина“.

„Това е отваряне на врата за диалог. В този смисъл можем само да приветстваме всяка инициатива, която желае да отвори врати“, каза швейцарският министър на външните работи Игнацио Касис в отговор на въпрос за плана на конференция за разминирането на Украйна.

Той добави, че преработената версия на плана все още има „някои противоречия“, без да дава подробности.

Бразилия на дипломатическата сцена

Бразилия може да срещне конфликти казуси, свързани с войната в Украйна. Например, като домакин на Г-20, Бразилия може да покани руския президент Владимир Путин на срещата на високо равнище в Рио де Жанейро през ноември 2024 г.

Въпреки това, тъй като Бразилия е страна по Римския статут на Международния наказателен съд, представители на украинско-бразилската общност призоваха бразилския министър на правосъдието да арестува Путин, ако той влезе в страната.

Според медиите бразилските официални лица са подготвили документ, който правно подкрепя оправданието за неарестуването на Путин по време на евентуалното му посещение за срещата на върха на Г-20, базирано до голяма степен на факта, че Русия оттегли подписа си от Римския статут през 2016 г.

Бразилия отправи сигнал при първата „среща за мир“ в Швейцария, като президентът Лула не отиде на нея. Аргументът беше, че на срещата не са представени всички участващи в конфликта страни – конкретно липсват представители на Руската федерация.

Подкрепата на Бразилия за китайското предложение може да се опише като смел ход, тъй като идентифицира руската окупация на украинска територия като част от статуквото, нещо което Киев не приема.

Въпреки това, той също така илюстрира как подкрепата на Бразилия се оценява от различни ключови играчи. Формирането на съвместен мирен план на Бразилия с Китай идва в момент, когато Бразилия официално празнува 200 години дипломатически отношения със САЩ, които включват съвместно военно учение в Южния Атлантически океан, пише Австралийския институт за международни отношения.

Дипломатическият капацитет на Бразилия да се справя с Китай и САЩ показва, че Бразилия, въпреки вътрешните предизвикателства и опасенията относно регионалните проблеми, продължава да бъде страна с потенциал да действа по проблемите на глобалната сигурност във времена на конкуренция между велики сили, включително по отношение на руско-украинския конфликт.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK