След 17-часови преговори лидерите на Русия, Украйна, Германия и Франция постигнаха конкретно споразумение, според което в нула часа на 15-ти февруари огънят ще бъде прекратен, а след това ще започне изтеглянето на тежкото въоръжение.

Четиримата лидери Путин, Порошенко, Оланд и Меркел пък се обединиха в обща декларация:

Четиримата потвърждават уважението си към суверенитета на Украйна и са убедени, че мирното решение на кризата няма алтернатива. Декларирали са, че както заедно, така и поотделно ще работят за постигането на мир.

В този контекст четиримата лидери одобриха конкретни мерки по изпълнение на минското споразумение и меморандума от септември миналата година.

Лидерите ще дадат своя принос в този процес и ще използват своето влияние върху съответната страна, за да се способства изпълнението на този комплекс от мерки.

Германия и Франция ще помогнат за възстановяването на сегмента от банковата система в засегнатите от конфликта райони, като е възможно това да стане чрез създаване на международен механизъм за съдействие за осъществяването на социалните плащания.

Незабавно и всеобхватно прекратяване на огъня  в отделните райони на Донецка и Луганска област от неделя и неговото строго спазване от 00.00 на 15 февруари.

Оттегляне на тежкото въоръжение от двете страни на равно разстояние с цел създаване на зона за сигурност с ширина минимум 50 км една от друга артилерийски системи с калибър 100 и повече мм и зона за сигурност с ширина 70 км за РСЗО (ракетна система и зенитна остановка – бел.ред) и ширина 140 км за РСЗО „Торнадо С” , „Ураган” , „Смерч” и тактическа ракетна система „Точка У”:

-   За украинските войски от фактическата линия на съприкосновение

-   За въоръжените формирования в отделни райони на Донецка и Луганска област на Украйна от линията на съприкосновение, съгласно минския меморандум от 19.09.2014

 Извеждането на гореспоменатото тежко въоръжение трябва да започне не по-късно от втория ден след прекратяването на огъня и да завърши в продължение на 14 дни. За този процес ще съдейства ОССЕ

Да се осигури ефективен мониторинг и верификация на режима на прекратяване на огъня и извеждането на тежкото въоръжение от страна на ОССЕ от първия ден на извеждането, като се приложат всички необходими технически средства, включително спътници, безпилотни летателни апарати, радио-локационни системи и др.

В първия ден след извеждането да се започне диалог за вариантите за провеждане на местни избори в съответствие с украинското законодателство и украинския закон за временния ред на местно самоуправление в отделни райони на Донецка и Луганска област.

Снимка: Twitter

  • Порошенко обвини олигарси за сблъсъците край парламента в Киев
  • Порошенко похвали новото примирие в Източна Украйна
  • Украйна дава повече автономия на сепаратистите, в Киев избухнаха протести (ВИДЕО)
  • Меркел, Оланд и Путин организират нова среща на върха за Украйна
  • Петима души са убити за денонощие в Източна Украйна
  • Меркел: Трябва да бъдат отстранени разногласията с Русия за Украйна
  • Конфликтът в Украйна може да ескалира, смята германският външен министър
  • В Източна Украйна продължават да загиват и военни, и цивилни
  • Над 900 000 украинци са избягали заради войната в Донбас
  • Оланд и Меркел са недоволни от недостатъчния прогрес по украинската криза