Стратегията „чук и танц“ се тонася до мерките в условията на пандемия от коронавирус.

Последните данни във Федералната република показват, че вече един заразен с коронаривуса заразява един здрав.

В началото съотношението е било 1 към 8. Добрите резултати дават надежда строгите мерки страната да бъдат разхлабени – или казано иначе – да се премине от чук към танц в борбата със заразата.

„Следващите няколко седмици се очаква така наречената ситуация  танц, в която ситуация вече ще могат да бъдат отворени ресторанти, кафета“, коментира д-р Милена Бойчева, специалист по микробиология и вирусология.
Доктор Бойчева казва, че дисциплината на германците е сред причините резултатите за разпространението на заразата да се подобряват.

„В Германия това е как да кажа народопсихология, това което се казва от „Робърт кох институт“ не се оспорва, това са мерки, които трябва да се спазват, хората ги спазват,  както  населението, така и медицинските работници“, уточни Милена Бойчева.

А у нас споровете, кога и как да паднат ограничителните мерки продължават.

Премиерът Бойко Борисов се срещна с доц. Атанас Мангъров след задочния им спор.  Борисов, заяви: „говорим за едно и също нещо и ти го обясняваш по един начин, щабът по друг“.

Танцът е плавното падане на ограниченията, така че да не се стигне до нов пик на заболелите.

COVID-19 в числа
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани
България 2 433 6 130 862
Света 5 522 675 28 220 347 031 2 314 849
Заразени* Нови Починали
България 2 433 6 130
Света 5 522 675 28 220 347 031
* Общ брой случаи, вкл. починали и излекувани. * Общ брой случаи, включително починали и излекувани. Източник: Worldometer